Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako banka postupuje v prípade platobnej neschopnosti?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

Chcela by som sa s vami poradiť. Mali sme s manželom hypotekárny úver a dostali sme sa do platobnej neschopnosti. Manžel je bez práce a ja pracujem len na polovičný úväzok. Čo sa stane v prípade, ak meškáme so splátkami a nekontaktovali by sme banku? Ako by banka postupovala?

V týchto prípadoch vždy upozorňujem na skutočnosť, že pri akejkoľvek zmene alebo nedodržaní termínov splátok je potrebné bezodkladne komunikovať s bankou. V žiadnom prípade by klient nemal takúto situáciu ignorovať.

Postup banky je zvyčajne nasledovný. V prípade, že ani po zaslaní upomienok nevyrovnáte splátku, sankčné úroky a poplatky v primeranej lehote, banka je oprávnená od zmluvy odstúpiť a vyhlásiť mimoriadnu splatnosť úveru. V takomto prípade ste povinný zaplatiť pohľadávku banky v celom rozsahu, t.j. vyplatiť istinu, úroky, úroky z omeškania a poplatky za upomienky.

Je možné, že dlh od vás následne nebude vymáhať banka, ale inkasná. Banka totiž môže postúpiť vašu pohľadávku inkasnej spoločnosti alebo jej ju dať do mandátnej správy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu