Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako zasiahla kríza banky na Slovensku?

Bankový sektor na Slovensku finančná kríza vo väčšej miere nezasiahla. Výraznejší dopad tak vzhľadom na významnú orientáciu bankového sektora na domácu ekonomiku možno očakávať najmä v prípade, ak by finančná kríza negatívne ovplyvnila vývoj reálnej ekonomiky Slovenska.

Bankový sektor na Slovensku má totiž na rozdiel od bankového sektora v eurozóne dostatok primárnych zdrojov od klientov, čím nie je závislý pri poskytovaní úverov od financovania na medzibankovom trhu.

Na rozdiel od zahraničných trhov je na domácom medzibankovom trhu tiež nadstav likvidity. Banky, ktoré pôsobia na Slovensku majú dostatočný kapitál a dodržiavajú všetky pravidlá obozretného podnikania. Sú zdravé a nie sú priamo ohrozené turbulenciami na finančných trhoch, pretože sa na rozdiel od bánk v USA a západnej Európe.

Banky sa správajú konzervatívne a svoje aktivity smerovali a smerujú predovšetkým na prijímanie vkladov a poskytovanie úverov. Angažovanosť našich bánk v cenných papieroch je minimálna a väčšinou ide o bezpečné investície do štátnych dlhopisov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu