Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Má klient právo odmietnuť zvýšenie mesačnej splátky hypotéky?

Niekde som sa dočítala, že klient má právo odmietnuť zvýšenie úrokovej sadzby, resp. mesačnej splátky hypotéky. Keďže moja finančná gramotnosť je dosť malá, pýtam sa, či mám takéto právo, nakoľko mi banka práve poslala prípis o zvýšení úrokovej sadzby mojej hypotéky.

K prehodnocovaniu výšky úroku na hypotekárnom úvere dochádza vždy v zmysle dohodnutej zmluvy. Najčastejšie ide o prípad, keď končí dohodnutá doba fixácie. K tomuto dňu má klient právo splatiť celý úver v plnej výške.

Ak nesúhlasíte s novou úrokovou sadzbou, ktorú vám banka ponúka, skúste sa informovať v iných bankách, za akých podmienok by vám poskytli úver, ktorým by ste mohli splatiť hypotéku v pôvodnej banke. Ak dostanete v niektorej z bánk lepšiu ponuku, môžete sa dohodnúť so svojou pôvodnou bankou na nižšej sadzbe, alebo splatiť (t.j. prefinancovať ) starý úver novým úverom.

Je potrebné mať na pamäti, že hypotekárny úver v zmysle zákona o bankách sa nedá splatiť rovnakým typom hypotekárneho úveru. Prefinancovať ho môžete napríklad iným bezúčelovým úverom, zaručený nehnuteľnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu