Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Môžem za neoprávnené narábanie s účtom žalovať banku?

Chcem sa spýtať, či banka môže odpísať finančné prostriedky z môjho účtu bez môjho súhlasu. VÚB banka tak spravila, keď mi podľa môjho názoru neoprávnene stiahla financie za exekúciu, keď exekúcia nenadobudla právoplatnosť.

Najprv mi stiahli bez oznámenia sumu 7.300,-Sk a poplatok 500,-Sk za exekúciu. Vzhľadom k tomu, že to bolo neoprávnené peniaze, t.j. 7.300,-Sk, mi po 10 dňoch vrátili (boli pripísané na môj účet), ale manipulačný poplatok 500,-Sk mi nevrátili. Takisto mi odmietajú poskytnúť relevantné doklady, na základe čoho mi siahli na môj účet.

 Podľa môjho názoru ak ich o to požiadal exekútor, mal tento poplatok aj uhradiť, pretože si myslím, že za súčinnosť vymáhania peňazí formou exekúcie, má platiť exekútor, ktorý si všetky náklady z exekúcie započítal do svojho poplatku. Vzhľadom k tomu, že požadovanú čiastku som uhradil pred termínom nadobudnutia právoplatnosti exekučného titulu, finančné operácie s mojim účtom boli v rozpore so slovenským právom. Môžem takéto neoprávnené narábanie s mojím účtom žalovať alebo sa dá využiť nejaký iný spôsob na získanie toho poplatku späť?

 

Banka v prípade exekúcie klienta musí postupovať v súlade so zákonom. Prakticky to znamená, že banka vykonáva len príkazy exekútora a nie je oprávnená posudzovať právoplatnosť exekučného príkazu. Peniaze z vášho účtu odpísal exekútor, banka bola len technický vykonávateľ exekučného príkazu. Informácie o exekúcii a jej vykonávaní oznamuje klientovi výlučne exekútor. Ak ste presvedčený, že v exekúcií boli porušené vaše práva, môžete sa obrátiť na súd, ktorý poveril exekútora vykonať exekúciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu