Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Je poplatok za avízo o dlžnej splátke vysoký?

Mám spotrebný úver v banke s termínom splatnosti 27. dňa v mesiaci s výškou splátky 1190 korún (39,5 eur). V prípade, že na účte nie sú peniaze, k 1. nasledujúceho mesiaca mi banka posiela avízo o dlžnej splátke, ktorá ma stojí 250 korún (8,3 eur). Má banka právo účtovať si takúto vysokú sumu za 3 dni? Nie je to nehorázny poplatok? Tento poplatok je zapísaný v sadzobníku banky.

Uvedený poplatok za upomienku je úplne legitímny a v poriadku. Treba si uvedomiť, že pokiaľ som sa v zmluve zaviazal, že úver budem splácať riadne a včas a splátku uhradím najneskôr do 27. dňa v mesiaci, tak každé hoci len jednodňové omeškanie je jednoznačne porušením zmluvných podmienok.

Banky si za upomienky v prípade meškania zo splátkami stanovujú vysoké poplatky aj z dôvodu, aby formou takejto sankcie za porušenie platobnej disciplíny preventívne odradili svojich dlžníkov od takéhoto nežiaduceho správania. všetky poplatky spojené s úverom zverejňujú banky vo svojich cenníkov. Tie sú k dispozícií na pobočkách banky ako aj na webových stránkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu