Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ako postupovať pri sťažnosti na banku?

Chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať, keď sa chcem sťažovať na banku, kde sme podali žiadosť na hypotéku dňa 13.11.2008 a bola zadaná u nich až 21.11.2008, a nakoniec 1.12.2008 sme sa dozvedeli, že klienti nespĺňajú podmienky, čo po stretnutí s riaditeľom pobočky spĺňali všetky podmienky.

Tak nás ťahali do decembra. To sme už mohli mat ďalšie veci vybavene. Ďalšia vec je, že od toho dátumu chcem z banky naspäť znalecky posudok aj s CD a dodnes nám nie sú schopní ho vrátiť. Keby sme žiadali nový posudok, tak znova platíme. Nevieme, na čo je banke znalecký posudok, keď neschválili úver.

 

Klient sa môže písomne obrátiť na svoju banku s akoukoľvek sťažnosťou. Banka mu na jeho sťažnosť odpovie v stanovenej lehote. V prípade, ak nie je spokojný s vybavením jeho sťažnosti, alebo v prípade ak mu banka nezaslala odpoveď do 30 dní od podania sťažnosti, môže sa obrátiť aj na našu kanceláriu. Viac informácií nájdete na stránke www. bankovyobudsman.sk. V tejto súvislosti je potrebné pripomenúť, že na poskytnutie bankového úveru nie je právny nárok. To znamená, že banka má právo odmietnuť žiadosť klienta o úver.

Banka pri skúmaní žiadosti o úver, samozrejme, posudzuje okrem výšky príjmu žiadateľa aj iné kritériá, ktoré sú rozhodujúce pre celkové posúdenie miery rizika spojenej s poskytnutím konkrétneho úveru (skúmajú sa všetky záznamy v úverovom registri, prípadné ručiteľské záväzky, prípadne aj možnosť banky kontrolovať finančnú situáciu dlžníka prostredníctvom obratov na účte, a pod.). Mieru úverového rizika pri jednotlivých žiadateľoch o úver posudzujú vždy špecializované odborné útvary banky zaoberajúce sa riadením rizika, ktorých stanovisko je vždy pre banku rozhodujúce, či sa úver konkrétnemu klientovi poskytne alebo nie.

Najmä v súčasnej dobe svetovej finančnej krízy sú banky pri poskytovaní úverov zvlášť opatrné a zvažujú naozaj aj tie najmenšie potenciálne riziká pre banku. Banky si samozrejme v poskytovaní úverov navzájom konkurujú a kritériá hodnotenia rizika môžu byť v inej banke menej prísne. Preto je teoreticky možné, že v inej banke budú so svojou žiadosťou o úver úspešnejší. Pokiaľ klienti poskytli banke pre posúdenie ich žiadosti o úver znalecký posudok externého znalca, ktorý si sami zaplatili, nevidíme dôvod, prečo by im ho banka nemala vrátiť (samozrejme nepoznáme v tomto ohľade konkrétne podmienky ich banky), aj v tomto ohľade odporúčame podať sťažnosť na ústredie banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu