Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Aký úver je najvýhodnejši?

Mám 23 rokov, som zamestnaná, a chceli by sme si s priateľom na zobrať úver cca 1 200 000 - 1 300 000 Sk. Neviem odkiaľ by to bolo pre nás výhodnejšie, či sa máme vziať, alebo si mám ten úver na seba zobrať. Ak sa dá, bola by som rada, keby ste mi poradili.

Žiaľ, z vašej otázky nie je jasné, o aký úver ide a na aký účel ho chcete použiť. Podľa výšku úveru však ide zrejme o hypotéku, resp. úver na bývanie. Uvedený úver si môžete zobrať na seba, kedy však bude figurovať ako jediný dlžník (priateľ by sa zmluvne k žiadnemu splácaniu takto nezaväzoval a v prípade, že by náhodou nastali neskôr problémy vo vzťahu, zostala by ste na splácanie sama. V takomto prípade vám odporúčam, aby ste boli zároveň jedinou výlučnou vlastníčkou bytu). Zároveň si však môžete vziať úver spoločne do tzv. podielového spoluvlastníctva, kde každý z vás bude výlučným vlastníkom zmluvne dohodnutého podielu na byte prípadne aj ako manželia, kedy bude byt spadať do BSM.

Keďže máte do 35 rokov a v prípade ak splníte aj podmienku, že váš príjem nepresahuje zákonom stanovenú hranicu, môžete požiadať o hypotekárny úver pre mladých so zvýhodnenou sadzbou. Teda, to čo je pre vás v týchto súvislostiach výhodné si musíte v prvom rade zvážiť sami. Odporúčam, však, urobiť si prieskum v jednotlivých bankách, ktoré poskytujú úvery na bývanie, a porovnať si podrobne ich ponuky a samotné podmienky poskytnutia úveru pri jasne zvolených kritériách úveru (na koľko rokov si chcem zobrať úver, stanovenie variabilnej alebo fixovanej úrokovej sadzby, ak pôjde o fixovanú, tak na koľko rokov (1, 3, 5, 10 rokov), aké vysoké splátky budú ochotní mesačne splácať, poistenie úveru, a pod.).

Najdôležitejším kritériom pri rozhodovaní o úvere je vždy celková cena úveru, t.j. celkové náklady na úver, tzv. RPMN. Tento údaj totiž zahŕňa nielen ročný úrok ale aj všetky ostatné náklady na úver, t.j. poplatky za poskytnutie úveru, poistenie, poplatok za úverový účet, prípadne aj bežný účet, a pod. Čím je RPMN nižšia, tým sú aj celkové ročné náklady na úver nižšie, a teda úver je výhodnejší. V každom prípade však jednoznačne radíme financovať bývanie úverom z banky. Tieto úvery sú pokiaľ ide o RPMN jednoznačne lacnejšie a ich podmienky transparentnejšie ako pôžičky od nebankových subjektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu