Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Slovník pojmov

Tento slovník vám pomôže zorientovať sa v odborných anglických názvoch týkajúcich sa témy Bezpečnosť pri bezhotovostných operáciách.

SPAM

SPAM je hromadne rozosielaný nevyžiadaný e-mail, väčšinou reklamného zamerania.

 

Phishing

Slovo Phishing je výraz zložený zo slov password phishing. To vo voľnom preklade znamená „rybárčenie na heslá“. Phishing je celá skupina spôsobov, akým sa podvodníci snažia získať od používateľa prístupové heslá. Väčšinou sa jedná o nevyžiadaný, podvodný e-mail so snahou získať osobné údaje, prihlasovacie údaje klienta banky do systémov elektronického bankovníctva, alebo údaje platobných kariet. Phishingový e-mail nesie isté známky dôveryhodnosti: napodobnenú, sfalšovanú adresa odosielateľa, napodobnenú grafiku banky, znalosť odbornej terminológie a slangu. Phishingový e-mail spravidla obsahuje linku, ktorá vás odkazuje na podhodenú web stránku umiestnenú na doméne zvyčajne veľmi podobnej internetovej doméne banky, resp. na stránku, ktorej grafika je na nerozoznanie od originálnej stránky.

 

Ochrana pred phishingom

Najjednoduchšie odporúčanie ako sa chrániť pred phishingom je: neodpovedať na e-maily, ktoré by od vás požadovali osobné informácie. Druhým odporúčaním je: nikdy neklikať na linky obsiahnuté v e-mailoch z neznámych zdrojov i keď by tieto mohli v prvej chvíli vyzerať, že pochádzajú od dôveryhodného odosielateľa.

 

Pharming

Pharming je taktiež metóda, ktorou sa podvodníci snažia od používateľa neoprávnene získať prístupové údaje. Zatiaľ čo u phishingu sa útočník spolieha len na dôverčivosť používateľa, útok typu pharming je vedený technologicky náročnejším spôsobom. Metóda spočíva v presmerovaní názvu www stránky na inú adresu. Každej mennej adrese web stránky prislúcha konkrétna číselná adresa, tzv. IP adresa. Hacker môže túto väzbu pozmeniť napríklad tak, že napadne DNS server, t.j. server, na ktorom sú uchovávané mená webových stránok a im prislúchajúce adresy, prípadne môže väzbu pozmeniť istými úpravami konfiguračných súborov priamo na vašom počítači. Ak potom zadáte mennú adresu systému elektronického bankovníctva do internetového prehliadača, tak sa vám namiesto stránky systému elektronického bankovníctva vašej banky zobrazí jej podhodená napodobenina. Používateľ si väčšinou neuvedomí, že sa nachádza na inej stránke. Po zadaní vašich prihlasovacích údajov ich získa podvodník ktorý podhodenú stránku vytvoril.

 

Skimming

Hrozbou pre platobné karty je tiež tzv. skimming. Pri tomto type podvodu zlodej najprv nenápadne upraví bankomat. Na otvor kde sa vkladá platobná karta pridá svoje vlastné čítacie zariadenie a zároveň v blízkosti nainštaluje mikrokameru so záberom na klávesnicu bankomatu. Ak sa zlodejovi podarí zosnímať obsah magnetického prúžku platobnej karty a zároveň úspešne odčítať aj PIN číslo, ktoré klient zadáva pri výbere hotovosti, dokáže vyrobiť falošnú kópiu platobnej karty a následne pripraviť používateľa platobnej karty o peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu