Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Odpoveď 6: Za akých podmienok banka splátky zníži alebo odloží?

Dobrý deň, my sme ako mladá rodina tiež riešili bytovú otázku zobratím hypotekárneho úveru. Sme klientmi VÚB banky tam sme zobrali úver. Nakoľko sme nemali žiadne finančné úspory ani nehnuteľnosť, brali sme 100% sumy, za ktorú sme byt kúpili. To bolo skoro pred 3 rokmi. Vtedy nám ponúkli produkt, hypotéka krytá životným poistením manžela. Ocitli sme sa v situácii, kedy by sme potrebovali odklad splátok, alebo znížiť splátky. Bola som sa informovať, kde mi povedali, že nakoľko to splácame "iba" 3roky nemá význam znižovať splátky, lebo by to bola zanedbateľná položka rádovo stovky korún. Výhodné by to bolo keby sme mali zaplatenú aspoň polovicu, tak vtedy by sa to oplatilo, nehovoriac o 4000Sk poplatku za zmenu v zmluve. Aj napriek tomu, že za celý čas sme riadne platili. Takže žiadna banka vám splátky ani nezníži ani neodloží. Bohužiaľ, nič iné nám neostáva, len platiť ďalej pokiaľ to pôjde. Milá pani z banky nám odporučila, že sa môžeme obrátiť na pani ombudsmanku, ale zároveň povedala výstižnú vetu: že ona vám aj tak povie len, že musíte platiť. Takže len platiť a platiť. Nepriala by som to, čo mi prežívame každý mesiac ani najhoršiemu nepriateľovi.

Martina D.

 

V prípade požiadania odkladu splátok najčastejšie ide o odklad splátok istiny. To znamená, že úrok sa spláca aj naďalej. Ak chcete požiadať o odklad splátok istiny na začiatku obdobia hypotéky, bude rozdiel medzi pôvodnými a novými splátkami naozaj malý. A naviac je nutné mať na pamäti, že niektoré banky zmenu úverových podmienok spoplatňujú. V tomto prípade by sa vám zmena úverových podmienok pravdepodobne nevyplatila.

Jednou z možností, ktoré môžete využiť je prefinancovanie vášho úveru, t.j. splatenie hypotekárneho úveru novým úverom s inej banky s lepšími podmienkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu