Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odpoveď 5: Ako postupovať pri problémoch s nebankovou spoločnosťou?

Rád by som Vás oboznámil s tým čo sa stalo mojej priateľke. Požiadala o hypotekárny úver, ktorý mala podľa nepravdivej reklamy dostať do 24 hodín. Keďže sa ani po troch týždňoch nič nedialo dal som si tu prácu a zistil, že priateľka bola vedená omylom /pracovníčka sporiteľne jej platbu poslala na osobnú vkladnú knižku/ v akejsi databáze neplatičov hoci nie jej vinou, no na hypotekárny úver mohla zabudnúť. Aj peniaze za podanie žiadosti cez 3000,- jej vrátili len, keď som chcel na nich podať trestné oznámenie pre podvod. Požiadala o pôžičku nebankovku a to sa len začali diať veci. Na internete majú úplne iné podklady ako dávajú podpisovať u notárky. No a vrchol bol keď priateľka skončila v nemocnici a informovala nebankovku, že bude meškať s platbou. Jej byt bol okamžite predaný polícia ju dodnes nevypočula ale v pohode vyniesla uzáver, že sa nič nestalo. Po prečítaní našej Ústavy sme namietali, že síce ručila bytom, ale len do výšky pôžičky no naša Ústava nezaujíma ani okresnú ani krajskú a čo je horšie ani Generálnu prokuratúru. V Ústave je pritom jasne napísané, že bez náhrady nemožno nikoho pozbaviť majetku, ale v týchto veciach zrejme statočne funguje úplatkárstvo, nakoľko majiteľ nebankovky mal telefonické informácie už pár hodín po podaní trestného oznámenia a stačil sa vysmievať, že má s políciou dobré vzťahy. Takže chovanie našej polície a prokuratúry pomáha vyrábať bezdomovcov ...ale veď tie božie mlyny, veríme že aj na týchto grázlov dôjde. Je zaujímavé, že ani menoslov sudcov a prokurátorov, ktorí prišli za služby takýmto grázlom ku lacným bytom GP SR nezaujíma. To, že podobne konajú aj naši starostovia pri prepisoch bytov či už v Starom meste, či v Novom meste je verejne známe, ale vraj nie je politická vôľa toto riešiť. Takže mi, ktorí sme došli do styku s chovaním vraj zodpovedných, keď ide o peniaze nestačíme sa čudovať veď také zahraničné mafie by sa tu mali učiť, ako sa točia peniaze. Verím, že mi asi nemáte čo odpovedať, veď keď sme boli u ombudsmana, tak pani právnička prišla jemne líznutá a jej odpoveď „Veď Vám nedržali revolver pri hlave, aby ste podpísali“, je bez komentára. Prajem pekný deň a človeka aspoň poteší keď v zmeti tých svinstiev na Slovensku ešte niekto verí a chce niečo zmeniť.

Štefan K.

 

Vaša otázka sa pravdepodobne dotýka dvoch vecí: záznam v bankovom úverovom registri a problém s pôžičkou od nebankovej spoločnosti.

1. Nesprávny záznam v bankovom úverovom registri.

Záznamy o klientoch, ktorým bol bankou poskytnutý úver sú vedené v bankovom úverovom registri (www.sbcb.sk). Ak sa v registri vyskytujú informácia, ktorá je nepravdivá, máte právo požiadať o jej výmaz. Viac informácii nájdete aj na stránke bankového registra.

2. Problém s nebankovou spoločnosťou.

Naozaj existujú nebankové spoločnosti , ktoré poskytnú peňažnú pôžičku za nevýhodných podmienok a ich primárnym cieľom je získanie zakladanej nehnuteľnosti. Bohužiaľ v tejto oblasti Vám nemôžem pomôcť, pretože môžem preskúmavať len činnosť bánk a nie nebankových subjektov. V tomto prípade je pravdepodobne jedinou cestou obrátiť sa na súd. O bezplatnú právnu radu môžete požiadať v centrách právnej pomoci (http://www.legalaid.sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu