Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odpoveď 2: Po splatení úrokov sa spláca už len istina?

Vážená pani banková ombudsmanka, moja otázka je nasledovná: V roku 2002 nám Všeobecná úverová banka poskytla hypotekárny úver na kúpu nehnuteľnosti. Tento úver bol poskytnutý so štátnou bonifikáciou úrokov. Z ročných výpisov o splácaní úveru sme sa dozvedeli, že najprv splácame úroky, a keď budú tie splatené, budeme splácať už len istinu. Takisto nám to bolo vysvetlené aj na pobočke VÚB. Zaujímalo by ma, či po splatení úrokov budeme naozaj splácať už len istinu?

Mariana C.

 

Úvery v bankách sú najčastejšie splácané rovnakými splátkami (odborne nazývane ako anuitné splátky). Pravidelná splátka pozostáva vždy zo splátky istiny (požičanej sumy) a splátky úroku, ktorá sa vypočítava z ešte nesplatenej istiny. Podiel týchto zložiek sa každý mesiac mení.

Nesplatená istina je na začiatku úveru väčšia ako na konci. Preto je podiel úroku v prvých mesiacoch úveru väčší ako na konci úverového vzťahu.

Prakticky to znamená, že v prvých splátkach splácate viac úroku a menej istiny a v posledných splátkach je to naopak viac istiny a menej úroku. Každopádne to však neznamená, že vaša splátka najprv zahŕňa len splátku úrokov a napr. po 2 rokoch splácate už len istinu. V každej splátke platíte úrok aj istinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu