Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Grécku dovolenkujú stovky Slovákov: Krajinu zachvátili požiare, prvá obeť a varovanie!

Požiar na ostrove Zakynthos.
Požiar na ostrove Zakynthos. (Zdroj: tip čitateľky)

ATÉNY - Pri obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov v Grécku vyčíňajú už niekoľko dní lesné požiare. Hasiči dnes informovali, že sa im medzičasom podarilo dostať všetky pod kontrolu, súčasne však podobne ako rezort vnútra v Aténach upozornili, že nebezpečenstvo opätovného vyčíňania plameňov nebude ani v nedeľu a v pondelok v súvislosti s očakávaným veterným počasím hlavne na juhu krajiny o nič menšie ako doteraz. Podľa našej čitateľky, majú zatiaľ Gréci všetko pod kontrolou. O tom, či mali naši občania nejaké problémy v súvislosti s požiarmi, sme sa opýtali aj ministerstva zahraničných vecí.

Vaše tipy

Zhorené telesné pozostatky doteraz jedinej známej obete tohtoročných lesných požiarov v Grécku dnes identifikovali. Patria 47-ročnému, od piatka nezvestnému mužovi-policajtovi, ktorý sa podieľal na hasení požiaru na jednom z aténskych predmestí. Informácie priniesol tamojší štátny rozhlas.

V celoštátnej relácii vypuklo v Grécku v priebehu ostatných 48 hodín viac ako 100 lesných požiarov, tri nové požiarnici zlikvidovali v priebehu uplynulej noci na ostrovoch Zakynthos a Skyros, ako aj v okolí mestečka Distomo v centrálnej časti krajiny.

Najväčšia hádanka posledných dní na Slovensku odhalená: Prezident Kiska tají dovolenku

Pre podozrenie z podpaľačstva zadržala grécka polícia v súvislosti s požiarom na jednom z predmestí Atén dvoch mužov vo veku 58 a 67 rokov, informovali v sobotu tamojšie úrady. Podľa oficiálne nepotvrdených správ by malo ísť o včelárov, občanov Bulharska a Grécka, ktorí prispeli k vzniku požiaru na jednom z aténskych predmestí nedbalostným konaním.

Inkriminovaný požiar vypukol v piatok ráno na svahoch hory Hyméttos, populárnej výletnej lokality domácich aj zahraničných turistov, ktorá leží asi 15 kilometrov východne od Atén. Stúpajúci hustý dym zahalil aj aténske predmestie Iliupoli. Plamene, ktoré sa rýchlo šírili a ohrozovali aj tri ďalšie lokality, sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu až v priebehu noci nadnes.

V Grécku dovolenkujú stovky
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: tip čitateľky)

Fotografiu požiaru na Zakynthose nám včera večer poslala naša čitateľka Lucia, ktorá sa nachádza v letovisku Laganas. "Priamo z pláže a hotela vidno na horiace pohorie. Delegáti nás nekontaktovali a pre Laganas nie je vydané žiadne oznámenie. Evakuuje sa časť Vasilikos, kde požiar prebieha v kopcoch," uviedla Lucia.

Podľa nej požiar hasili lietadlá, ktoré čerpali vodu z mora, oheň sa však šíril vďaka vetru a veľkým horúčavám. "Dovolenkujúci všetko fotia a natáčajú na videá a pozorne sledujú šírenie ohňa. Naše stredisko je v bezpečnej vzdialenosti od požiaru, nakoľko sme hneď na pláži pri vode," dodala.

Dôvod na paniku zatiaľ nevidí ani slovenské ministerstvo zahraničných vecí. "Podľa najnovších informácií sa podarilo väčšinu požiarov uhasiť, aj keď riziko požiarov podľa miestnych zdrojov trvá. V každom prípade v tejto súvislosti sa na nás zatiaľ nikto neobrátil a občanom SR, ktorí sa pripadne ocitnú v postihnutých oblastiach odporúčame dôsledne dodržiavať pokyny miestnych úradov a bezpečnostných zložiek, príp. hotelového personálu," uviedol pre Topky hovorca ministerstva Peter Stano.

 

Viac o téme: DovolenkaPožiareGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu