Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Martina (14) zrazil na priechode vodič MHD: Dupol na plyn, aby stihol oranžovú!

Incident sa odohral na tomto úseku cesty
Incident sa odohral na tomto úseku cesty (Zdroj: Foto: Google maps)

BRATISLAVA - Očití svedkovia ostali otrasení po tom, čo neďaleko bratislavskej železničnej stanice na priechode pre chodcov pred Slovenskou akadémiou vied včera videli desivú zrážku. Mohla sa skončiť vyhasnutým životom len 14-ročného chlapca. Vodič mestskej hromadnej dopravy (59) tam zrazil Martina. Skončil celý zakrvavený s úrazom hlavy v nemocnici. Svedkovia tvrdia, že išiel na oranžovú, pri ktorej mal zastaviť, pretože nasledovala červená. Bratislavský dopravný podnik má na vec iný pohľad.

Vaše tipy

Hrozivo vyzerajúca zrážka autobusu s len 14-ročným Martinom sa stala v pondelok krátko poobede okolo trištvrte na dve. Do chlapca prechádzajúceho cez priechod pre chodcov vrazil vodič autobusu mestskej hromadnej dopravy na linke č. 93. Chlapca doslova nabral z pravej strany. Na mieste okamžite zasahovali privolaní záchranári.

„Chlapec utrpel poranenie hlavy, pri vedomí sme ho previezli do detskej fakultnej nemocnice,“ informoval hovorca záchranárov Boris Chmel.

"Polícia vyšetruje okolnosti dopravnej nehody, ku ktorej došlo dňa 26. mája v čase krátko pred 13:40 hodinou na Štefánikovej ulici v smere na Hlavnú vlakovú stanicu. Jej účastníkmi boli 59-ročný vodič vozidla MHD a 14-ročný chodec," povedal hovorca bratislvaských policajtov Michal Szeiff.

Podľa očitých svedkov, vodič autobusu obiehal auto, ktoré bolo pred ním. Bezočivo však cez priechod pre chodcov prešiel na oranžovú, v čase, keď už mal zastať a počkať na červenú. S autobusom odbočoval na železničnú stanicu. Cestujúci opísali incident ako silný náraz. Ostali vydesení a preľaknutí, chlapca odhodilo niekoľko metrov. Po desivom náraze Martin z rany na hlave intenzívne krvácal, na mieste ostalo mnoho krvavých stôp.

Dva pohľady na jednu nehodu

Inak však celú situáciu vidí polícia a bratislavský dopravný podnik.

"Podľa doterajších informácii došlo v premávke po cestnej komunikácii k vzájomnému stretu vozidla MHD a chodca. Následkom stretu utrpel chodec ľahké zranenia, s ktorými bol prevezený do jednej z Bratislavských nemocníc," uviedol policajný hovorca.

"Vodič autobusu jazdil s vozidlom po Štefánikovej ulici na signál „voľno“, pričom mu náhle z pravej strany vstúpil do jazdnej dráhy chodec. Ten vošiel na priechod pre chodcov, a to aj napriek tomu, že mal signál „stoj“. Vodič autobusu pre krátku vzdialenosť, žiaľ, už nedokázal včas a bezpečne zastaviť vozidlo, pričom pravou prednou časťou autobusu narazil do chodca," uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Svedkovia nehody však uviedli, že za celý incident podľa nich môže bezohľadný vodič, ktorý do chlapca napálil vo vysokej rýchlosti, nerešpektujúc svetelnú signalizáciu. Martina videli na chodníku poctivo čakať na zelenú. Keď semafor signalizoval, že môže prejsť, vošiel na vozovku a vtom ho z pravej strany nabral agresívny vodič.

Prípad prevzali policajti

"Udalosť je v štádiu vyšetrovania Políciou SR, pri zrážke bol prítomný aj svedok, ktorý vypovedal v prospech vodiča MHD. Vodič reagoval profesionálne, okamžite núdzovo brzdil, nedokázal však zrážke zabrániť, nakoľko chodec vbehol do jazdnej dráhy náhle  - na signál STOP – červená," doplnila Volfová. 

Ako povedali očití svedkovia, po desivom náraze vodič z autobusu asi na päť sekúnd ku chlapcovi vystúpil a vrátil sa späť dnu. Záchranku okamžite zavolala cestujúca, ktorá celý nešťastný incident videla.

"Alkohol bol u vodiča vozidla MHD vykonanou dychovou skúškou na alkohol vylúčený. Bližšie okolnosti nehody, ako aj miera zavinenia sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania," dodal hovorca.

Dopravný podnik stojí za vodičom

"Vodič postupoval správne pred vznikom udalosti v premávke MHD. Po vzniku udalosti si splnil všetko v zmysle prevádzkového predpisu pre autobusovú dopravu," doplnila Volfová.

Vodič nemá žiadne dopravné nehody, ani škodové udalosti, ktoré by zavinil. V bratislavskom dopravnom podniku je zamestnaný od roku 2007.

Boli ste svedkom tejto udalosti? Napíšte nám na tipy@topky.sk

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu