Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dopravná značka iba na okrasu: Skratkou cez zákaz chytené tri policajné autá za 7 minút!

Hlavne nenápadne Zobraziť galériu (9)
Hlavne nenápadne (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - V bratislavskej mestskej časti Ružinov existuje dopravná značka, ktorú takmer nikto nerešpektuje. Ak ju človek odignoruje ušetrí totiž veľa času aj prejazdeného benzínu. Keďže nás na porušovanie predpisov upozornil čitateľ, vybrali sme sa na miesto činu aj s kamerou. Výsledok bol šokujúci. Nedisciplinovaných vodičov nemá kto pokutovať, keďže zakázanú skratku výdatne používajú aj muži zákona, ktorí majú neďaleko policajnú stanicu. Zákazová dopravná značka je tam skôr na okrasu.

Vaše tipy

Vodiči pri voľbe obchádzky či skratky, volia zväčša druhú možnosť. Veď voľného času nemá nik nazvyš a ako sa hovorí "stojí nás peniaze". Niekedy však pri šetrení času zachádzajú až za hranice zákona, keď si takzvané skratky vytvárajú na miestach, kde je to zjavne zakázané. Na jednu takú sme natrafili aj v bratislavskom Ružinove. Spája rušnú ulicu Košická s Mojmírovou, kde sídli aj Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava II.

A práve v tom tkvie zrejme najpodstatnejší zmysel obľúbenej skratky. Jedno z pôsobísk bratislavských mužov zákona je totiž len pár metrov od východu z dvora, ktorým vedie. Služobné autá s nápisom polícia ním prechádzajú počas dňa jedno za druhým, o čom sme sa na vlastné oči mohli presvedčiť aj my. A to napriek tomu, že vstup do dvora z oboch strán lemujú značky "Prejazd zakázaný".

Dopravnú značku vodiči prehliadajú.
Zobraziť galériu (9)
Dopravnú značku vodiči prehliadajú.  (Zdroj: Topky.sk)

Úsek, ktorý označuje táto dopravná značka podľa zákona č. 8/2009 "vodič nesmie prejsť bez toho, aby jazdu prerušil napríklad s cieľom naložiť alebo zložiť náklad a podobne". Ak by však motoristi chceli predpisy obísť bezvýznamným zastavovaním, skratka by pre nich strácala zmysel. Mojmírovou ulicou preto prechádzajú bez prerušenia, čím porušujú zákon a hrozí im, že naši uniformovaní príslušníci im "nasolia" najmenej 30-eurovú pokutu.

Poviete si, "veď si to zaslúžia". A máte pravdu, naši "rozdávači" pokút by si však museli najprv zamiesť pred vlastným dvorom. Oni sami totiž tento zákaz pravidelne porušujú, aby si skrátili cestu na svoju stanicu na Mojmírovej ulici. Upozornil nás na to čitateľ, ktorý policajné autá prechádzajúce dvorom vidí každodenne. "Porušujú zákaz dennodenne v označených autách aj vo svojich civilných. Jednoducho tam pre nich predpisy neplatia, pretože inak by to museli obchádzať ako bežní smrteľníci," napísal nám.

Skratka je ´čo by kameňom dohodil´ od policajnej stanice.
Zobraziť galériu (9)
Skratka je ´čo by kameňom dohodil´ od policajnej stanice.  (Zdroj: Topky.sk)

Tri policajné autá v priebehu 7 minút

O tom, že hovorí pravdu, sme sa presvedčili na vlastných očiach koncom týždňa. Pohyb po obľúbenej skratke na Mojmírovej ulici sme sledovali hodinu, počas ktorej ňou neprerušovane prefrčalo päť áut, z toho až tri boli služobné vozidlá polície. Dvorom prešli za sebou v rozmedzí asi siedmich minút po sebe. Zastavovať sa neobťažovali a po prejazde dvorom odparkovali autá na pár metrov vzdialenom parkovisku okresného riaditeľstva. Takto si cestu skrátili o približne minútu a pol. Keby totiž chceli dodržovať predpisy, museli by použiť obchádzku cez tri ulice - Páričkovu, Svätoplukovu a Kulíškovu, čo by im zabralo možno aj také dve minúty. A to je v tomto našom uponáhľanom svete naozaj veľa.

Skratka šetrí čas: 130 metrov -> cca 33 sekúnd
Zobraziť galériu (9)
Skratka šetrí čas: 130 metrov -> cca 33 sekúnd  (Zdroj: Google, Topky)

Obchádzka šetrí peňaženku: 1,1 km -> cca 2 minúty
Zobraziť galériu (9)
Obchádzka šetrí peňaženku: 1,1 km -> cca 2 minúty  (Zdroj: Google, Topky)

Pohyb áut po skratke "Mojmírova" v časovej postupnosti:

10:55 Policajné auto č.1
Zobraziť galériu (9)
10:55 Policajné auto č.1  (Zdroj: Topky.sk)

10:59 Policajné auto č. 2
Zobraziť galériu (9)
10:59 Policajné auto č. 2  (Zdroj: Topky.sk)

10:59 Policajné auto č. 3
Zobraziť galériu (9)
10:59 Policajné auto č. 3  (Zdroj: Topky.sk)

11:14 Osobné auto

(nezachytené na záberoch)

11:25 Biela dodávka
Zobraziť galériu (9)
11:25 Biela dodávka  (Zdroj: Topky.sk)

Aby sme však nekrivdili iba našim mužom zákona, treba poznamenať, že skratkou počas odsledovanej hodiny prešlo aj jedno osobné auto a dodávka, vodiči ktorých si hlavu nad zákazovou dopravnou značkou tiež veľmi nelámali. Bežných motoristov však hnevá najmä fakt, že ich pokutujú tí muži zákona, ktorí predpisy sami porušujú. "Dokonca raz mali ešte aj tú drzosť sa tam sami postaviť a vypytovať sa vodičov, čo tam vchádzali, či bývajú v bloku a snažili sa rozdávať pokuty za porušenie zákazu prejazdu," rozhorčuje sa náš čitateľ. Tento prípad je len dôkazom toho, že na Slovensku nie vždy, ak vôbec, platí rovný meter na každého.

Všetci piati previnilci zachytení na VIDEU

prejazd zakazom prejazdu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu