Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prídu o peniaze aj Slováci? Platobný systém využívaný hackermi stopli!

(Zdroj: liberty reserve)

MADRID/LONDÝN - Ak ste na svoje finančné transakcie používali internetovú peňaženku Liberty Reserve, nemáme pre vás dobré správy. Jej zakladateľa Arthura Budovskeho vzali v Španielsku do väzby pre podozrenie z prania špinavých peňazí a stránku s elektronickými platbami americké úrady vo štvrtok vypli. Momentálne nie je jasné, či boli aktíva zabavené alebo za akých podmienok ich majiteľom vrátia. Nedostatok informácií už vyvolal medzi ľuďmi paniku.

Vaše tipy

Liberty Reserve bol na internete opísaný ako "najstarší, najbezpečnejší a najobľúbenejší platobný procesor, ktorý slúži miliónom po celom svete." Užívateľom umožnil otvárať účty a prevádzať peniaze s tým, že museli vyplniť iba minimum údajov, a to svoje meno, dátum narodenia a e-mailovú adresu.

Jeho prednosťou však bola nielen veľká anonymita, ale aj nízke poplatky, pre ktoré sa stal veľmi obľúbeným. Maximálny strop činila suma 2,99 dolárov za transakciu. To z neho však urobilo podľa bezpečnostného experta Bryana Krebsa aj populárny nástroj zločincov, ktorí chceli presúvať finančné prostriedky a realizovať anonymné platby.

Odborníci pre BBC uviedli, že Liberty Reserve sa napokon rozrástol do jedného z najvyužívanejších elektronických menových systémov podsvetia. Hackeri z celého sveta jeho prostredníctvom nenápadne presúvali cez hranice veľké sumy peňazí.

Významnú úlohu mal zohrať aj pri legalizácií príjmov z nedávnych bankových lúpeží, pri ktorých hackeri počas niekoľkých hodín odčerpali z účtov až 45 miliónov dolárov. Za cieľ si vybrali dve banky v Spojených arabských emirátoch a v Ománe, informovali začiatkom mája predstavitelia amerického ministerstva spravodlivosti.

K nezákonným výberom došlo vlani v decembri a tento rok vo februári, uviedli americkí prokurátori. Hackeri sa dostali na servery spoločností, ktoré spracúvajú finančné transakcie držiteľov debetných kariet. Odblokovali limity pre jednorazový výber a s pomocou ukradnutých identifikačných kódov sa zmocnili uložených peňazí. Získané prostriedky sa snažili "vyprať" nákupom luxusného tovaru. Len v New Yorku a okolí získala takto skupina v priebehu necelých troch hodín 400 000 dolárov, keď k svojmu útoku použila 140 bankomatov.

Zakladateľa systému Arthura Budovskeho, ktorý sa vzdal amerického občianstva a stal sa naturalizovaným Kostaričanom, zadržali v piatok. Polícia vykonala raziu v jeho troch domoch a piatich podnikoch, pri ktorých zhabala množstvo dokumentov a zabavila tri autá. Aký bude ďalší postup a čo sa stane s peniazmi na účtoch, zatiaľ nie je známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu