Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Varšava sa dnes na minútu zastaví: Pozrite sa, prečo!

Poliaci si každoročne uctievajú obete Varšavského povstania
Poliaci si každoročne uctievajú obete Varšavského povstania (Zdroj: YouTube)

VARŠAVA/BRATISLAVA - Každý rok 1. augusta ľudia vo Varšave vzdávajú poctu padlým hrdinom, ktorí bojovali za slobodu v roku 1944 počas Varšavského povstania. Najväčšie povstanie proti nemeckej okupácii za druhej svetovej vojny si vyžiadalo vyše 200 000 životov a zničenie hlavného mesta.

Vaše tipy

Poliaci si pripomínajú udalosť kvílením sirén a zastavením premávky o 17-tej hodine, kedy sa povstanie začalo. Na minútu sa tak život v meste úplne zastaví.

Ozbrojené povstanie zorganizované poľskou povstaleckou organizáciou Armia Krajowa v okupovanej Varšave prepuklo 1. augusta 1944 a jeho účelom bolo oslobodiť mesto pokiaľ možno ešte pred príchodom Červenej armády. Tá nakoniec aj tak odmietla povstalcom pomoc s výnimkou zbraní a munície.

Povstalecké sily nemali dosť ľudí ani vybavenia a navyše sa okupačné sily dozvedeli o povstaní asi hodinu pred jeho začiatkom a včas tak stihli zorganizovať svoje jednotky do pohotovosti a zabezpečili niektoré kľúčové miesta. Povstanie bolo rozdrvené a utopené v krvi, 3. októbra vstúpila do platnosti kapitulácia.

Dôsledky porážky boli pre Poľsko katastrofálne. Vo Varšave celkom zomrelo 200 000 civilistov a vyše 700 000 ich bolo vyhnaných z mesta, ktoré nacisti zrovnali so zemou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu