Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Panika na Kramároch: Na detskom oddelení preverujú záhadnú nákazu!

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na Kramároch. Zobraziť galériu (2)
Detská fakultná nemocnica s poliklinikou na Kramároch.

BRATISLAVA – Nebezpečná baktéria zasiahla detské oddelenie na bratislavských Kramároch! Ako nás informoval vystrašený čitateľ, v DFNsP hospitalizovali dievčatko s nákazlivou baktériou v tele ešte minulý týždeň v piatok. Hrozivú nákazu, ktorá mala v minulosti Američanom slúžiť ako biologická zbraň, potvrdila aj samotná nemocnica. Prenosu na ostatných pacientov sa však neobáva.


Vaše tipy

Nebezpečnú nákazu u dievčatka, ktoré priviezli s komplikáciami z inej západoslovenskej nemocnice, potvrdila hovorkyňa DFNsP v Bratislave Dana Kamenická. „Pri pravidelnom monitoringu - mikrobiálnej kontrole prostredia a rúk personálu - sme v DFNsP Bratislava nezachytili gramnegatívnu baktériu Serratia  marcescens. Prijali sme však pacientku z iného pracoviska, u ktorej výsledky urobené na pôvodnom pracovisku túto baktériu potvrdili. Tieto výsledky overujeme,“ uviedla pre Topky. Malá pacientka je údajne mimo ohrozenia života, nemocnica sa však k prípadu konkrétnejšie nevyjadrila.

Na zriedkavú baktériu nás upozornil čitateľ. Nakazené dievčatko údajne nedostalo potrebné lieky, ktorými by sa dalo zabrániť ďalšiemu prenosu. Podľa Kamenickej v nemocnici v súčasnosti nie je žiadne dieťa, pre ktoré by chýbali potrebné lieky.

Baktéria Serratia marcescens sa objavuje všade v prírode. Tak v zemi, vode ako aj na zvieratách a rastlinách. Zdraví ľudia dokážu pri kontakte s ňou zväčša vzniku ochorenia odolať. Ohrozené sú najmä deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom a baktéria spôsobuje sepsu či zápal močových ciest. „Pri dôslednom dodržiavaní  zásad hygienicko-epidemilogického režimu ostatným pacientom ani personálu nákaza nehrozí.  V tejto súvislosti zdôrazňujeme dôkladnú hygienu rúk,“ dodala Kamenická.

Podľa niektorých konšpiračných teórií mala nebezpečnú baktériu v 50. rokoch využívať americká armáda. Na obyvateľov San Francisca údajne vypustila Serratia marcescens s jediným cieľom – vyskúšať si biologický teroristický útok. Krátko nato tu vypukla epidémia zápalu pľúc, ktorá mala na svedomí jednu obeť.

Serratia marcescens
Zobraziť galériu (2)
Serratia marcescens  (Zdroj: Flickr.com, Nathan Reading)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu