Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úspech Slovenska v exotickom Bejrúte: Zožali sme ovácie!

Tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy Zobraziť galériu (14)
Tanečníci zo súboru Čarovné ostrohy

BEJRÚT/BRATISLAVA - Očarení krásnymi ženami a umením. Malé Slovensko si získalo skvelé meno na Blízkom východe! Umelci, ktorí dostali šancu predstaviť svoju tvorbu v historickom centre libanonského Bejrútu, nezaváhali a zožali obrovský úspech. Miestnym podnikateľom naša kultúra tak "zachutila", že k nám hodlajú prísť na návštevu.

Úspech Slovenska v exotickom
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky.sk)

Výstavu umeleckého a dekoratívneho skla pod názvom „Slovak Glass and Fashion Fantasy“ odštartoval veľkolepý večerný program s módnou prehliadkou slovenského dizajnu. Mladé talentované umelkyne Kristína Schreiberová a Eva Groh hosťom ukázali ako sa dá originálne skombinovať móda a umelecké sklo.

Slovenská nevesta očarila libanonské publikum
Zobraziť galériu (14)
Slovenská nevesta očarila libanonské publikum  (Zdroj: Mira Vrbová)

Krásna slovenská nevesta v bielom originálnom modeli pozostávajúcom zo sklených ornamentov a hodvábu vyrážala hosťom dych. Tanečníci zo skupiny „Čarovné ostrohy“ zase zapôsobili temperamentom, divokými modernými tanečnými kreáciami, ale aj jedinečným slovenským folklórom.

Čarovné ostrohy rozprúdili v divákoch temperament
Zobraziť galériu (14)
Čarovné ostrohy rozprúdili v divákoch temperament  (Zdroj: Mira Vrbová)

Veľvyslanec Ivan Surkoš netajil nadšenie a radosť z takéhoto úspechu: „Považujte dnešný večer za otvorené pozvanie navštíviť Slovensko, rozvinúť s ním obchod, turistiku, hospodársku spoluprácu.“ Reakcia z libanonskej strany na seba nedala dlho čakať. "Tvorba slovenských sklárov a kreativita módnych návrhárov ma očarili a Slovensko chcem navštíviť čo najskôr,“ uviedol podnikateľ Eli Abdal Noor.

Prehliadky sa zúčastnila aj prvá vicemiss 2011 Romana Procházková
Zobraziť galériu (14)
Prehliadky sa zúčastnila aj prvá vicemiss 2011 Romana Procházková  (Zdroj: Mira Vrbová)

Unikátnu  výstavu Slovensko v takomto rozsahu pripravilo na Blízkom východe po prvýkrát. Medzi hosťami boli významní libanonskí politici, biznismeni a predstavitelia spoločenského života. „Dvadsať rokov sme čakali na takúto veľkolepú prezentáciu slovenskej kultúry!," vyhlásili libanonskí absolventi slovenských univerzít a naši krajania.

Podujatie “Slovak Glass and Fashion Fantasy“ zorganizovala americko-slovenská Nadácia +421 Foundation v spolupráci s Galériou Nova v Bratislave. Výstavu skla podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.
Zručnosť slovenských sklárov môžu návštevníci obdivovať až do 16. októbra.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu