Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bugár: Koalícia získala stredu na to, aby rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

RATISLAVA – Koalícia podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára získala stredu na to, aby rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov. Ako povedal novinárom, ak sa chceme dohodnúť, získali sme jeden deň, a ak sa dohodneme, vo štvrtok môže byť výsledok. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár si nemyslí, že by pre súčasnú situáciu okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov mala padnúť vláda.

„Uvidíme, či sme schopní sa dohodnúť,“ vyhlásil Bugár, ktorý tvrdí, že by jemu, jeho strane, ani Slovensku nepomohlo, keby dnes povedal, čo mu prekáža na krokoch koaličného partnera. „Načo budem rozvirovať hladinu,“ dodal.

Podľa Bugára aj druhé kolo voľby musí byť verejné. Paragraf 115 Rokovacieho poriadku však vyslovene hovorí o tajnej voľbe. Uvedený paragraf znie: „Ak sa podľa odseku 1 nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje“. „Mýliť sa je ľudské. Rokovací poriadok je menej ako ústava. Aj poslanci sa mýlia. Myslím si, že to je omyl, čo je v Rokovacom poriadku,“ vyhlásil Bugár s tým, aby to vyriešili právnici.

Koaličný partner podľa Bugára musí pochopiť, že keď sa prevalila informácia o rokovaniach s ĽSNS a Most-Híd stále hovorí, že s kotlebovcami sa nerokuje a nehlasuje, tak strana nemala inú možnosť, len sa očistiť a presadzovať verejnú voľbu. 

Parlament dnes nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta za ústavného sudcu. Zo 119 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných. Poslanci mali na hlasovacom lístku 37 mien uchádzačov. Hlasovací lístok je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Väčšina zákonodarcov koaličných strán Smer-SD a SNS odovzdala prázdne alebo znehodnotené hlasovacie lístky. Opakovaná voľba sa uskutoční vo štvrtok o 11:00.

Viac o téme: KoalíciaBéla BugárVoľba ústavných sudcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu