Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O post primátora Košíc zabojuje nezávislý kandidát Milan Lesňák

Milan Lesňák
Milan Lesňák (Zdroj: TASR / František Iván)

KOŠICE – V poradí štvrtý uchádzač o post primátora Košíc Milan Lesňák dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru na tlačovej besede v košickom mestskom parku. Kandiduje ako nezávislý.

 „Ponúkam Košičanom víziu, ktorej výsledkom bude vitálne a energické mesto. Kandidujem, lebo Košice nám nesmú byť ukradnuté,“ povedal Lesňák. Doložil, že má ísť o mesto ústretové a priateľské k obyvateľom i návštevníkom, s kvalitným životným prostredím.

Za svoje priority označil strategické úpravy v doprave a vo výstavbe. „V kapitole doprava prinášam riešenie, ako vytvoriť modernú metropolu, v ktorej je všetko dostupné pešo, bicyklom a komfortnou mestskou hromadnou dopravou." Garantom tejto kapitoly je dopravný inžinier Pavel Titl. Lesňák plánuje nielen obnoviť, ale aj rozšíriť fungovanie trolejbusov, ktoré spolu s električkami tvoria jeden z ekologických spôsobov dopravy.

V kapitole rozvoj mesta sa chce venovať aj problému divokej necitlivej výstavby v Košiciach a chce realizovať s expertom Michalom Burákom predstavu, ako zmeniť doterajší systém na riadený proces.

Konkrétne plánuje riešiť otázku mestských kúpeľov, novej plavárne na sídlisku Terasa, výstavbu viacúčelovej športovej haly, kultiváciu nábreží rieky Hornád. Bude hľadať spôsoby, ako urobiť mesto zdravšie a zelenšie. Súbežne s tým sa bude usilovať, aby mesto znížilo emisie najmä kysličníka uhličitého a bolo pripravené aj na prípadné vrtochy klímy.

V úzkej spolupráci s expertom v oblasti informačných technológií Marekom Antalom pracuje na programe Košice Smart s cieľom uľahčiť a zjednodušiť život občanom i návštevníkom. V oblasti rozvoja školstva chce spolupracovať s Jozefom Ondášom a IT Valley a všetkými akademickými inštitúciami.

V sociálnej oblasti bude venovať pozornosť sociálne slabým rodinám s deťmi, seniorom, mládeži a nezaopatreným deťom. Mesto musí mať plán, ako ich problémy riešiť. V tomto smere bude spolupracovať s kňazom Petrom Gombitom a odborníkom na sociálnu pomoc Radoslavom Drábom.

Lesňák pracuje s ďalšími starostami na projekte, ktorý v konečnom výsledku prinesie rozdelenie kompetencií, systémové, spravodlivé a politicky nezávislé rozdeľovanie finančných zdrojov mesta.

Okrem Lesňáka oficiálne kandidatúru na primátora Košíc zatiaľ oznámili Viliam Novotný (Šanca) a nezávislí Jaroslav Polaček a Miroslav Špak (ex Sieť).

Viac o téme: Milan K
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu