Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič a Zuzana Čaputová

PR článok Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: PR článok)

Porovnanie vybraných kandidátov pred prvým kolom prezidentských volieb. Koho oslovujú, aké sú ich hodnotové postoje a vízie pre Slovensko.

Konzervatívec Ivan Zuzula

kandiduje ako občiansky kandidát s podporou Slovenskej konzervatívnej strany, ktorej je predsedom. Je enviromentálnym vedcom a  vysokoškolským pedagógom. Kampaň si financuje sám a za podpory občanov a strany SKS  cez transparentný účet. Ako budúci prezident by nikdy nepodpísal zákon o registrovaných partnerstvách a tiež zákon o adopciách  detí homosexuálnymi pármi. Chce osloviť najmä 30 percent konzervatívnych voličov vrátane hodnotovo blízskych voličov strán ako sú KDH, Oľano či SNS , ktoré do volieb nepostavili svojho kandidáta.

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

Po nežnej revolúcii sa prostredníctvom konkurzu VPN stal poradcom pre životné prostredie na Úrade vlády. Po tom, ako  Mečiarove HZDS  v roku 1992 vyhralo voľby, sa ako jediný nezhrbil a dal na Úrade vlády výpoveď.  Ako prezident chce pomôcť vyviesť krajinu z ťažkej morálnej a hodnotovej krízy a volá tiež po jej prebudovaní pre budúce generácie. Chce, aby ľudia pochopili, čo spôsobuje zmena klímy, ktorú vidí ako šancu na prosperitu. Tvrdí, že Slovensko nepotrebuje malé opatrenia , ale systémové zmeny.

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

Tvrdí, že klimatická zmena a technologický pokrok už o pár rokov zamiešajú poradím najvyspelejších krajín sveta. Zuzulov cieľ je správnou reakciou na tieto globálne trendy posunúť Slovensko do 10 rokov medzi najvyspelejšie krajiny sveta.  Nikdy nebol v komunistickej strane, má negatívne lustračné osvedčenie, ktoré potvrdzuje, že nikdy nespolupracoval s ŠTB. Má 64 rokov, je ženatý, má dve deti a žije v Bratislave . Chce byť prezidentom pre prosperujúce Slovensko.

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

Liberálna kandidátka Zuzana Čaputová 

je podpredsedníčkou strany Progresívne Slovensko, ktorá jej zároveň spolufinancuje jej kampaň. Ak bude Čaputová prezidentkou,  pravdepodobne podporí zákon o registrovaných  partnerstvách  a zákon o adopciách detí homosexuálnymi pármi. Zuzana Čaputová je vyštudovaná právnička, z  minulosti je známa ako občianska aktivistka a komunálna pracovníčka.

Témou jej kampane je rovnako ako u Štefana Harabina spravodlivosť a podobne ako u Ivana Zuzulu ochrana životného prostredia. Ako prezidentka chce presadzovať, aby minimálne 5 percent ekologicky najvzácnejšieho územia zostalo zachovaných ako bezzásahová zóna. Trvá na tom, že ochrana životného prostredia už nemôže zostávať v politike len okrajovou témou.  Má 45 rokov, je rozvedená, z prvého manželstva má dve deti a žije v Pezinku. Chce byť prezidentkou pre spravodlivé slovensko.

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

Ľavicový kandidát Smeru Maroš Šefčovič

Sa prezentuje ako nezávislý kandidát napriek tomu, že jeho kandidatúru podporilo 47 poslancov Smeru po tom, čo kandidatúru za Smer odmietli Róbert Fico aj Miroslav Lajčák. Šefčovičovu kampaň financuje strana Smer ako “tretia strana” a robí ju prevažne na akciách Smeru. Bol členom komunistickej strany Československa. V rokoch 1985-1990 študoval v Moskve medzinárodné vzťahy. Od roku 2004 pôsobí v štruktúrach Európskej únie.

Jeho mesačný príjem presahuje 30 000 Eur, čo zodpovedá mzde, na ktorú priemerní Slováci pracujú viac ako 2 roky. Vo voľbách chce osloviť ľavicových voličov, často zdôrazňuje potrebu presadzovania sociálnych opatrení. Hovorí, že ako prezident nikdy nezruší žiaden zo „zákonov pre ľudí“ z dielne Smeru-SD.  Má 52 rokov, je ženatý a má tri deti. Posledných 15 rokov žije v Bruseli. Chce byť prezidentom pre Slovensko.

Ivan Zuzula, Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: PR článok)

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu