Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smerák Chudík kúpil firmu od muža spájaného s podsvetím: Podniká vedľa Taliana Rodu

Peter Chudík
Peter Chudík (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Tri slovenské médiá dnes zverejnili článok, v ktorom pokračujú v práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Vyplýva z neho, že bývalý prešovský župan a poslanec Smeru Peter Chudík podniká vedľa jedného z Talianov, ktorí majú napojenie na taliansku mafiu 'Ndrangheta.

Exžupan župan Chudík sa popri politike venuje aj alternatívnej energetike. Podľa Sme, aktuality.sk Trendu je spoluvlastníkom firiem 1. FVE HUMENNÉ a 2. FVE HUMENNÉ. Ide o lukratívne fotovoltaické elektrárne.

Politik v nich kúpil podiel v roku 2011 od Ľubomíra Jakubčáka a Milana Kušmíreka. Tí stále vlastnia pôdu vedľa elektrární cez svoju firmu Tatramarket Poprad. Milana Kušmíreka - označil týždenník Plus 7 dní za známu postavu podtatranského podsvetia.

A na túto pôdu poberá dotácie spoločnosť Agrokomplex rodiny Rodovcov, v ktorej pôsobil aj Diego Roda. Sídlo tejto firmy je hneď vedľa Chudíkových elektrární.

Chudík tvrdí, že Rodu nepozná. „O tom, že pozemky 1. a 2. FVE Humenné sa nachádzajú vedľa pozemkov, na ktorých podniká podnikateľ talianskeho pôvodu Diego Roda, som sa dozvedel z Vášho mailu, a preto neviem, ako a kde hospodáril a hospodári Diego Roda, ktorého nepoznám a nikdy som sa s ním nestretol," povedal pre Aktuality.sk.

Aj Diego Roda tvrdil, že Chudíka nepozná. K tomu, či v minulosti hospodáril na pozemkoch, kde sa dnes nachádza Chudíkova elektráreň, sa nechcel vyjadriť.

Neodpovedal ani na otázku, aký nájom platí zástupcom spoločnosti Tatramarket Poprad za ďalšie pozemky pri elektrárňach, na ktorých hospodári a poberá európske dotácie od Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Diego Roda mal v minulosti spoločnú adresu so svojím zaťom Antoninom Vadalom - hlavnou postavou kauzy okolo Talianov, ktorú opísal vo svojom poslednom článku Ján Kuciak. Práve Antonino Vadala odporúčal pred parlamentnými voľbami v roku 2016 voliť Petra Chudíka.

Daniel Lipšic v decembri 2005 povedal, že keď sa stal ministrom spravodlivosti a preberal podané žiadosti o milosť, bola tam aj žiadosť Ondreja Žembu.

Chudík mohol prevádzkovať elektráreň na základe rozhodnutia regulačného úradu. Podľa jeho stanoviska nebola na prevádzku týchto elektrární potrebná licencia od štátnej firmy SEPS.

Takéto licencie udeľoval SEPS v roku 2009. Odohralo sa to krátko pred Vianocami, na zaslanie projektov mali firmy len štyri dni. Jednu z licencií získala aj firma Bovinex Europa Antonina Vadalu.

Ďalšia bola udelená blízkemu spolupracovníkovi premiéra Fica Romanovi Šipošovi a jeho firme rwm corporation. Šipoš sa minulý týždeň rozhodol odísť z Úradu vlády.

Podľa týždenníka Trend boli kritériá jednoduché - kto sa prihlásil medzi prvými, licenciu dostal. „Rýchlosť, s akou boli záujemcovia schopní zareagovať, vzbudzovala dojem, že išlo o vopred dohodnutých uchádzačov," dodal Trend.

Viac o téme: KauzaPeter ChudíkJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu