Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pochybnosti o čase vraždy novinára a jeho snúbenice: Obhliadal telá nekompetentný lekár?

Martina Kušnírová a Ján Kuciak (†27) Zobraziť galériu (4)
Martina Kušnírová a Ján Kuciak (†27) (Zdroj: FB/Ján Kuciak)

BRATISLAVA – Informácia, ktorú vo včerajších večerných správach priniesla TV Markíza opäť otriasla Slovenskom. Vo vyhrotenej politickej situácii podľa nej vysvitlo, že pitvu zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerobil súdny znalec, ale patológ, ktorý prednáša histológiu.

Prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa po včerajšej šokojúcej správe dostal na vrchol pochybností spojených s vyšetrovaním. Vysvitlo, že pitvu podľa viacerých zdrojov televízie nevykonal súdny znalec, ale patológ, ktorý na to nemal kompetencie.

Aj keď Martinu Kušnírovú (†27) pochovali v piatok 2. marca a Jána Kuciaka (†27) o deň neskôr 3. marca, dosiaľ nie je ozrejmené, v ktorý deň boli vlastne zavraždení. V oficiálnom stanovisku v štátnych dokumentoch sa na základe lekárskej obhliadky píše, že obaja zomreli v piatok 23. februára. Polícia naša ich telá v dome vo Veľkej Mači o dva dni neskôr, teda v nedeľu v noci. Matka Martiny však tvrdí, že je presvedčená, že k vražde došlo skôr. Povedala, že so svojou dcérou a ani s Kuciakom sa nemohla skontaktovať už od stredy – 21. februára.

Rodinný dom vo Veľkej Mači, kde dvojicu zavraždili.
Zobraziť galériu (4)
Rodinný dom vo Veľkej Mači, kde dvojicu zavraždili.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Pochybné informácie z obhliadky

Kým Ján Kuciak mal v parte uvedené, že zomrel 23. februára, jeho snúbenica mala uvedený dátum 21. februára. Ten dala na parte Martinina matka, ktorá pred médiami povedala, že si myslí, že Martina bola mŕtva už v stredu. „Neviem, ako to na tej patológii riešia, ale že by jeden doktor sa sekol o dva dni, neviem, či by nemal vrátiť diplom,“ povedala pre televíziu Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny.

Okrem toho, televízia Markíza včera informovala, že podľa ich zistení v oboch úmrtných listoch stojí, že smrť Jána a Martiny nastala v piatok 23. februára. Matrikár, ktorý vystavuje úmrtný list vychádza z dokumentu – List o prehliadke mŕtveho, ktorý vypĺňa obhliadajúci lekár. Ten uviedol, že k smrti došlo v piatok medzi 12:00 hodinou na obed až polnocou.

ROZHOVOR Robila s Kuciakom na veľkých kauzách: Mrazivé zistenie v deň vraždy

Ukázalo sa, že vyššie spomínaný lekár, nebol ani súdny lekár a ani znalec. Bol patológ, ktorý pracuje ako prednášateľ histológie. Tento odborník teda nemal vôbec čo figurovať v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy dvoch mladých ľudí. Znamená to, že ak sa potvrdí jeho nekompetentnosť, zlyhal aj vyšetrovateľ na mieste činu. Vyšetrovateľ totiž za žiadnych okolností nemôže dovoliť nespôsobilému lekárovi vykonať prehliadku mŕtvych tiel. Jediný spôsobilý na tento úkon je súdny znalec.

Vražda Jána Kuciaka a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

„Je to presne tak, ako keby k chirurgickému prípadu bol privolaný zubný lekár, to je presne to isté. To sú skrátka veci, ktoré sa nesmú diať. Ten súdny lekár vykoná úkony, ktoré sú nenahraditeľné, začína sa prezerať miesto činu zo širšieho uhla, všímame si okolie, vnútorná teplota interiéru, v akej vzdialenosti sú telá od radiátora - ktoré môžu modifikovať určenie doby smrti, aké bolo ošatenie osôb,“ vysvetlil pre televíziu Norbert Moravanský, súdny lekár a znalec.

Čo na to Tibor Gašpar?

„Neviem o tom vôbec, to znamená, na to vám neviem odpovedať v tejto chvíli, ale to by ani nemohol, oni majú na to certifikát, respektíve nejakú licenciu, nemyslím si, že by to tak bolo,“ reagoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Špecifikovať presný dátum a čas vraždy je kľúčovým aspektom vyšetrovania. „Je to tímová práca. Od začiatku ako ten súdny lekár a iní forenzní experti sú na tom mieste tak okamžite dochádza k výmene informácií a ohraničuje sa doba smrti a potom operatívne jednotky polície, ktoré sú tam prítomné, vedia ďalej tie situácie vyhodnocovať a potom dochádza k spresňovaniu doby smrti. Čiže tá komunikácia musí byť vedená od začiatku s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú,“ ozrejmil Moravanský.

Pohreb Jána Kuciaka
Zobraziť galériu (4)
Pohreb Jána Kuciaka  (Zdroj: Foto: SITA/Tomáš Somr)

Právny zástupca pozostalých Daniel Lipšic, Markíze potvrdil, že dostal rovnakú informáciu o pitve. „Ak by to bola pravda, dohadujem si termín nazretia do spisu, tak by to mohlo vyvolávať pochybnosti o profesionalite vykonaných úkonov,“ informoval Lipšic.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Slovenskej republike a z úcty k obetiam vrážd, Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej, sa redakcia Topky.sk rozhodla zrušiť diskusiu k tomuto článku.

Viac o téme: VraždaPitvaJán KuciakMartina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu