Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Ružinove sa diali veci: Poslanci vyjadrili starostovi Pekárovi nedôveru

Miestny úrad Ružinov
Miestny úrad Ružinov

BRATISLAVA - V Ružinove to včera vrelo. Po búrlivom rokovaní miestneho zastupiteľstva v Ružinove odhlasovali tamojší poslanci väčšinou nedôveru starostovi Dušanovi Pekárovi. Uznesenie o nedôvere podpísalo 17 z 25 poslancov mestskej časti.

Poslanci starostovi vytýkali chyby z minulosti, keď podľa nich pod jeho vedením vraj došlo k vytunelovaniu Ružinovského športového klubu a takmer k bankrotu Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb. Hlavným dôvodom však má byť to, že starosta mal ignorovať ich uznesenie o odvolaní riaditeľky Cultusu, kde kontrolór miestnej časti upozornil na desiatky pochybení pri hospodárení. 

Pekára pri hlasovaní o dôvere poslanci kritizovali aj za to, že ružinovským dôchodcom spoplatnil aktivity Cultusu a že už roky nekoná pri spracúvaní územných plánov zón a stavebných uzáver. V Ružinove prebieha najsilnejšia výstavba v histórii, pričom to mal byť práve Pekár, ktorý pred ôsmimi rokmi sľuboval, že ju zastaví. Starosta podľa kritikov zlyhal aj pri tohtoročnom kosení, keď objednávku na kosenie mal poslať o takmer tri týždne neskôr než vlani.

O funkciu nepríde

Vyjadrenie nedôvery poslancami neznamená, že Pekár príde o svoju funkciu. „Aj keď kandidujem proti nemu, neteší ma, že ružinovskí poslanci museli starostovi vyjadriť nedôveru. Pretože si želám, aby sme už konečne začali riešiť dobré veci, a nie sa stále museli zaoberať tým, čo zlyháva," vyjadril sa k situácii Martin Chren, jeden z kandidátov na post starostu Ružinova.

Okrem neho chce mestskú časť viesť napríklad aj bývalý vicestarosta a neúspešný kandidát spred štyroch rokov Ján Buocik, herec a šéf TV Ružinov Igor Adamec či vysokoškolská pedagogička Jana Poláčiková. 

Ružinov sa začiatkom roka kvôli vzťahu medzi Pekárom a poslancami ocitol bez schváleného rozpočtu, pričom poslanci neskôr výrazne zmenili Pekárov návrh, keď ubrali 250-tisíc eur z rozpočtu organizácie Cultus a presunuli ich na výdavky do sociálnej oblasti.

Sklamaný Pekár

Starosta Pekár sa bránil aj na svojom Facebooku. Vyjadril saj ku kritike ohľadom Ružinovského podniku Verejno-prospešné služby (VPS). Tvrdí, že predstavenstvu VPS znížil odmeny na euro. Situáciu chcel riešiť odvolaním tohto predstavenstva, podľa Pekárových slov to však poslanci odmietli a naopak, jemu vyslovili nedôveru.

„Nepokosená tráva, smeti, špina. Výsledok práce VPS, v ktorého predstavenstve sú ľudia poslancov (aj kandidátov na starostu). Starosta pracuje s informáciami od VPS, nemôže to fungovať tak, že bude na bicykli kontrolovať, čo urobila VPS a čo nie," povedal Pekár.

Viac o téme: RužinovMartin ChrenDušan Pekár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu