Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

On The Road Award smeruje do Fínska

On The Road Award
On The Road Award

Medzinárodný filmový festival Artfilm už od svojho prvého ročníka (1993) venuje veľkú pozornosť nastupujúcim filmárskym generáciám. Poslucháči slovenských i českých stredných a vysokých škôl filmového zamerania majú tradične možnosť akreditovať sa na festivale zdarma.

Už hosť prvého ročníka festivalu, britský režisér Peter Greenaway roku 1993 viedol v Trenčianskych Tepliciach workshop pre poslucháčov filmových škôl. Od roku 1993 sa môžu mladí filmári prezentovať svojou tvorbou v samostatnej súťažnej prehliadke Na ceste - On the Road.

Tohto roku mala sekcia Na ceste postavenie osobitnej súťažnej prehliadky. Víťazná študentská snímka spolu s cenou On the Road Award získala aj finančnou prémiu vo výške 2000 eur.

Víťazom prehliadky Na ceste sa stal fínsky animovaný film Neodolateľný úsmev. „Vo svojom debute dokázala režisérka Ami Lindholmová ideálne spojiť krátky vtipný príbeh a úspornú, no zároveň efektnú, animáciu. Zaujal nás nevtieravý humor a zároveň pravdivosť jej animovaného príbehu o letuške, ktorá sa v práci musí neustále neodolateľne usmievať hoci pod natrénovanou maskou už dávno plače," odôvodnil rozhodnutie Martin Kaňuch.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo vo štvrtok 28. júna vo festivalovom Artfilm STEPS Clube. Spríjemnili ho slovenská skupina Lavagance a hviezda švajčiarskej klubovej scény DJ Minus 8.

Festivalová výberová komisia, zložená z popredných mladých slovenských filmových kritikov a teoretikov (Ildigo Pongó, Jana Dudková, Martin Kaňuch) vybrala na jubilejný XV. ročník Artfilmu 28 krátkych i strednometrážnych snímok z pätnástich krajín, hraných, dokumentárnych aj animovaných. Diváci ich videli začlenené do piatich blokov.

Slovenskú republiku reprezentovali hraný film Ďalšie dejstvo (réžia Matyás Prikler, SR 2006) a dokumentárny film O Soni a jej rodine(réžia Daniela Rusnoková, SR 2006). Mladú českú filmársku generáciu zastúpili Libor Drobný s animovaným filmom Peklo, Jan W. Sacher s dokumentom Allegro, Jitka Rudolfová s hraným filmom Marta a Berta (Cena Jakuba Mejdřického za najlepší film na prehliadke FAMUFEST 2006), Tomáš Wiňski s hraným filmom Mia (Cena za najlepšiu produkciu na prehliadke FAMUFEST 2006).

Najväčšie zastúpenie v On the Road malo Nemecko - tri filmy plus dva koprodukčné (Nemecko - India, Nemecko - Srbsko). Aj Poľsko malo v prehliadke tri snímky. Zastúpené boli aj Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Izrael, Kostarika, Švédsko a Veľká Británia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu