Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Moste slávy pribudlo meno Mirjana Karanovič

Mirjana Karanović
Mirjana Karanović (Zdroj: TASR)

TRENČÍN – Srbská herečka Mirjana Karanovičová si dnes v Trenčianskych Tepliciach prebrala cenu Hercova misia na filmovom festivale Artfilm. Prezradila, že si vyberá len filmy, ktoré majú niečo spoločné so životom v jej krajine a v komerčných filmoch naopak neúčinkuje.

"Na tento deň nezabudnem do konca môjho života," povedala dojatá herečka, ktorá sa stala známou najmä vďaka snímkam, ako sú Underground a Otec na služobnej ceste režiséra Emira Kusturicu či najnovšia Grbavica. "Sú to rozhodne filmy, v ktorých táto pani má leví podiel na tom, že sú divácky úspešné, ale súčasne sú brilantne nakrútené a vyhrávajú ceny na festivaloch," vysvetlil výber laureátky zakladateľ festivalu Peter Hledík. Dodal, že na Artfilme nechcú oceniť len umelcov zo známych filmových krajín, ako sú Taliansko, Francúzsko, Británia či USA, ale predstaviť to najlepšie, čo je v Európe.

"Vyberala som si role žien, ktoré majú istú silu a sú pripravené posunúť svoje hranice ďalej," zhodnotila dnes 50-ročná herečka. Jednu z takých žien predstavuje aj vo filme Grbavica bosnianskej režisérky Jasmily Zbaničovej, postava totiž prežije znásilnenie a nechá si dieťa.

Film však vzbudil podľa Karanovičovej nevôľu médií v Srbsku, ktoré je ešte stále poznamenané krvavým rozpadom Juhoslávie a národnostnými vášňami. V Srbsku podľa nej odsudzovali spoluprácu s bosnianskou režisérkou. Naopak na festivale v Berlíne snímku, ktorú uvádzajú aj slovenské kiná, ocenili Zlatým medveďom.

"Pri čítaní scenára som bola nadšená, nemyslela som na to, že som Srbka a žena, ktorú hrám, je moslimka," vysvetľovala herečka, ktorej meno oddnes zdobí Most slávy v Trenčianskych Tepliciach.

Napriek tomu, že sa herečka angažovala aj proti autoritárskemu režimu v Srbsku, povedala, že sa nechce stať političkou a svoje názory tlmočí aj cez filmové plátno. V októbri ju čaká natáčanie ďalšieho filmu Tu a tam o hudobníkovi z New Yorku, ktorý nájde svoje šťastie v Belehrade.

Na Slovensku bola herečka pred 20 rokmi ešte za čias Československa. Počas nakrúcania jedného seriálu ju veľmi očarila krajina, hlavne zachovalé hrady. "U nás boli historické monumenty zničené novou komunistickou elitou," skonštatovala. Karanovičová je 33. herečkou, ktorú ocenili na festivale Artfilm. Zaradila sa tak k takým známym umelcom, ako sú Franco Nero, Jean-Paul Belmondo, Sophia Lorenová či naposledy Jacqueline Bissetová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu