Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pätnásť rokov ArtFilmu

Medzinárodný filmový festival ArtFilm vstúpi tohto roku do svojho pätnásteho ročníka. Doterajšiu históriu tohto najväčšieho a najvýznamnejšieho filmového podujatia v histórii Slovenska tvorí dovedna 105 festivalových dní, počas ktorých sa premietlo 1527 dlhých, strednometrážnych i krátkych hraných, animovaných, dokumentárnych a experimentálnych filmových diel.

Videlo ich 3573 akreditovaných hostí a mnohonásobne viac divákov.

Tradícia ArtFilmu vznikla vďaka iniciatíve filmového režiséra, dlhoročného umeleckého riaditeľa festivalu Petra Hledíka a filmového režiséra Vladimíra Štrica, ktorý do roku 2004 pôsobil ako programový riaditeľ. Už od začiatku sa na príprave festivalu ako predsedníčka festivalového výboru podieľala slovenská herečka Božidara Turzonovová. Štrnásteho júna 1993 sa v Trenčianskych Tepliciach pod záštitou UNESCO začal prvý ArtFilm ako prehliadka dokumentárnych filmov o umení, venovaná dokumentom o baroku. Hviezdou prvého ročníka bol britský avantgardný filmár Peter Greenaway.

Prvým medzníkom v histórii ArtFilmu sa stal rok 1995, keď festival zmenil zameranie na prehliadku filmov o umení a umelcoch. V tomto roku po prvý raz udelili i cenu Hercova Misia – Actor's Mission Award. Jej prvým laureátom sa stal taliansky herec Franco Nero. Dodnes si Hercovu misiu prišlo osobne prevziať 32 slovenských, českých i svetových hereckých osobností, medzi ktorými nechýbajú Geraldine Chaplin, Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Klaus Maria Brandauer či Catherine Deneuve.

Súťaž dlhometrážnych hraných filmov bola do programu po prvý raz zaradená v roku 1997. V tomto roku sa premietania začali konať aj v Trenčíne.

V roku 2001 začal ArtFilm popri hercoch oceňovať aj domácich a zahraničných filmových profesionálov najrôznejších filmárskych povolaní za výrazný prínos do oblasti kinematografie cenou Zlatá kamera. Cenu získalo 14 takých osobností ako Martin Hollý, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Andrzej Wajda a Miklós Jancsó. Od roku 2002 sa ArtFilm začal charakterizovať ako festival filmového umenia a dlhometrážne hrané filmy mu odvtedy dominujú. V tom roku pribudlo i divákmi obľúbené kino pod holým nebom – Kočovný kinematograf bratov Čadíkovcov.

Od roku 2005 je spoluusporiadateľom festivalu produkčný dom Forza, a.s.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu