Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Art Film Fest 2015 prinesie film o Majdane i víťazný debut z Berlinale

(Zdroj: Art Film Fest)

Víťazný debut z Berlinale, jednotka z festivalu v San Sebastiane, dosiaľ nepremietnutá snímka ovenčená Oscarom aj premiérová prehliadka amerických nezávislých filmov či nová sekcia zaostrená na aktuálne dianie na Ukrajine. Osemdňový filmový sviatok čaká na návštevníkov 23. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna 2015 v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na PREDPREDAJ.SK.

„Sme radi, že môžeme tento rok odštartovať Art Film Fest už v piatok – a nielen otváracím ceremoniálom, ale takmer celodenným programom. Na filmových fanúšikov čaká teda o deň viac festivalového programu, z ktorého až 90 percent uvedieme v exkluzívnej slovenskej premiére,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Tohtoročný program bude rozložený v trinástich sekciách. „Zúčastňujeme sa prestížnych veľkých i menších nezávislých zahraničných festivalov. Celoročne hľadáme a vyberáme pre slovenských divákov najnovšie diela známych osobností aj nových mien, ktoré dnes vo svete filmu rezonujú. Festivalové ceny sú síce odrazom uznania filmu, no nie všetky filmy v našom programe majú „prilepenú“ nejakú cenu. Samozrejme, svojou kvalitou ich považujeme za rovnocenné,“ dodal Peter Nágel.

Ostrosledovaná Medzinárodná súťaž hraných filmov je toho najlepším príkladom. Jej kurátor Peter Nágel skladá originálnu kolekciu, v ktorej sa vedľa seba predstavia napríklad víťazný debut z prestížneho Berlinale - 600 míľ / 600 Miles režiséra Gabriela Ripsteina v hlavnej úlohe s oscarovým nominantom Timom Rothom, novozélandská snímka Tmavý kôň / Dark Horse režiséra Jamesa Napiera Robertsona, ocenená desiatimi národnými cenami, okrem iného aj za najlepší film a réžiu, a tiež jeden z najdiskutovanejších tureckých filmov roka Sivas / Sivas, ktorý nakrútil debutujúci Kaan Müjdeci.

O hlavné ceny Art Film Festu - Modrých anjelov sa budú uchádzať aj snímky z Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov – do oboch súťaží sa prihlásilo 148 dlhometrážnych a 932 krátkych snímok.

Art Film Fest už tradične priťahuje aj známymi menami. Ani tento rok nebudú chýbať filmové osobnosti, ktoré si prídu osobne prevziať ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. Mená nových ocenených laureátov si zatiaľ organizátori nechávajú ako prekvapenie.  

Na priaznivcov Art Film Festu opäť čakajú overené a obľúbené sekcie: Okolo sveta s exkluzívnymi predpremiérami veľkých titulov, Európske zákutia s najzaujímavejšími kinematografickými dielami starého kontinentu, Prísľuby z Východu so špecialitami z ázijského kontinentu, Slovenská sezóna s výberom najdôležitejších filmových diel domácej scény, Láska a anarchia s kolekciou nezávislých a objavných trendov kinematografie aj Nočná prehliadka so žánrovými filmami na záver každého festivalového dňa.

Novinkou v programe bude – na Slovensku absolútne prvá prehliadka najnovšieho prúdu amerických nezávislých filmov Focus: American Indies. „Ide o tzv. mumblecore, čo je termín pre ultranezávislé a superlacné filmy, často nakrúcané fotoaparátom či malou ručnou kamerou. Je to relatívne nová skupina filmov, ktoré začali vznikať na začiatku nového milénia. Nie je to žiadne hnutie, ani žiadny nový žáner, aj keď do budúcna nie je vylúčené, že sa z toho niečo také vyvinie. Vybrané tituly sa už pravidelne premiérujú v Sundance, či na iných svetových festivaloch, a tie najúspešnejšie zakupujú dokonca veľké distribučné spoločnosti,“ vysvetlil Peter Nágel. V sekcii je zaradený aj film Dočasný domov / Short Term 12, ktorý získal viac ako 50 medzinárodných ocenení a podnietil boom o takýto druh filmov.

Programovou novinkou je aj Focus: Ukrajina. „Nik dnes nevie, ako sa situácia na Ukrajine vyvinie, či zostane naďalej suverénnou republikou. Táto výsostne aktuálna spoločensko-politická situácia sa, prirodzene, dotýka aj nás. Kto dnes dokáže odhadnúť, ako bude vyzerať ukrajinská kinematografia o pár rokov. Preto sme sa rozhodli zaradiť ju do nášho programu. A navyše je pravdou, že za posledné dva-tri roky vzniklo na Ukrajine niekoľko pozoruhodných filmov,“ vysvetlil Peter Nágel. Dominantou sekcie je dokument Majdan / Maidan renomovaného Sergeja Loznicu, ktorý mal premiéru vlani v Cannes. Zachytáva revolúciu na legendárnom kyjevskom námestí, od eufórie davu a odhodlanosti pre zmenu, až po obkľúčenie a násilný útok polície a armády proti protestujúcim.

Nováčikom v programe Art Film Festu bude aj sekcia Krátke filmy špeciál: Windows on Qatar, ktorá prinesie na plátno „kraťasy“ z neznámeho exotického arabského regiónu, ktoré pre Art Film Fest vybrala kurátorka z filmového festivalu v Dohe.

______________________________________________________________________

Festivalové projekcie sa tradične uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň a v Kursalóne, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe, v ArtKine Metro a vo Festivalovom kine ODA - Posádkovom klube.
Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, SLOVNAFT, Transpetrol, AquaCity Poprad, cestovná kancelária Hydrotour
Oficiálny prepravca: Hyundai
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Mattoni, Gigacomputer, Barzzuz, ad one, Print Hall, Dendra, Tuli
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu