Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český herec Miroslav Donutil si prevzal cenu Hercova misia

V mysliach ľudí je Donutil zapísaný aj ako skvelý rozprávač vtipných historiek
V mysliach ľudí je Donutil zapísaný aj ako skvelý rozprávač vtipných historiek (Zdroj: Art Film Fest)

Jeden z najobľúbenejších českých hercov Miroslav Donutil si dnes na Art Film Feste prevzal Hercovu misiu. Vo Festivalovom parku osobne pripevnil mosadznú tabuľku so svojim menom a zaradil sa tak medzi osobnosti ako Jean-Paul Belmondo, Gina Lollobrigida, Jeremy Irons či Omar Sharif, ktorí sú tiež držiteľmi Hercovej misie.

„V hereckých kruhoch sa hovorí, že herec ceny nepotrebuje, že najdôležitejšou cenou je priazeň u diváka. Ale ja si myslím, že ceny sú veľkým povzbudením a najmä v staršom veku, keď už motivácie ubúda. Pre mňa je veľkou poctou prijať vašu cenu, silne sa ma to dotklo,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Donutil.

Už odmalička sa rád predvádzal a hoci sa pôvodne chcela stať novinárom, herectvo sa mu stalo vášňou na celý život. Patrí k českej hereckej špičke a na konte má prestížne ocenenia Český lev.

Už počas štúdií na JAMU hral v dnes už legendárnom divadle brnenskom divadle Husa na provázku, kde pôsobil od 70. rokov a stvárnil tu viac ako päťdesiat nezabudnuteľných rolí, ktoré mu umožnili vyzrieť v špecifickú hereckú osobnosť. Tu sa stretol aj s kolegom Bolkom Polívkom, tiež nositeľom Hercovej misie. Ich spolupráca trvala dve desaťročia. Do myslí divákov sa obaja silno zapísali vďaka filmu  Dědictví aneb Kurvahošigutentag z roku 1992. „Bolek tvrdí, že má napísaný scenár na pokračovanie Dědictví, ja tvrdím, že ho napísaný nemá. Uvidíme, kto má pravdu. Ak by sa raz film nakrúcal, veľmi rád v ňom budem hrať,“ prezradil na Art Film Feste.

V roku 1990 sa Donuti stal stal členom Činohry Národního divadla v Prahe, kde pôsobí dodnes. Od začiatku svojej kariéry si zahral v takmer stovke televíznych či filmových diel. Stvárnil nezabudnuteľnú postavu komunistu a rázneho otca v legendárnych Pelíškach (1998) či farára v Želaroch (2003), ktoré boli nominované na Oscara.
Dnes už kultovými sú aj jeho postavy dôstojníkov v komédiách z vojenského prostredia Tankový prapor (1991) a Čierni baróni (1992). Za svoj výkon vykastrovaného námestníka v čiernej komédii Pasti, pasti, pastičky (1998) si vyslúžil Českého leva za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Naposledy získal úspech s hlavnou úlohou v úspešnom filme Román pre mužov (2010), v ktorom stvárnil cynického a nekompromisného právnika.

V mysliach ľudí je Donutil zapísaný aj ako skvelý rozprávač vtipných historiek. Jeho „one man šou“, vďaka ktorým žne úspech ako vtipný rozprávač a glosátor s nadhľadom, iróniou aj láskavým humorom patria k neoddeliteľnej súčasti jeho tvorby patria. „Moje publikum tvoria ľudia od 5 do 90 rokov naprieč všemožnými vrstvami, čo považujem za veľké šťastie,“ povedal Donutil.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu