Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Medzinárodný filmový festival ART FILM FEST otvorili duša a pamäť

Medzinárodný filmový festival ART FILM FEST otvorili duša a pamäť Zobraziť galériu (2)
Medzinárodný filmový festival ART FILM FEST otvorili duša a pamäť

V znamení pripomienok, že v živote nie sú dôležité iba peniaze, sa nieslo slávnostné otvorenie 20. ročníka Art Film Festu, ktorý sa v sobotu začal v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. ,,Ďakujem, že môžem na tomto festivale stretnúť ľudí, ktorí sa snažia odhaliť podstatu človeka. To jediné môžeme zanechať ďalším generáciám,“ povedal na slávnostnom otvorení svetoznámy režisér Andrej Končalovskij, ktorý si v Kursalone Kúpeľnej dvorany v Trenčianskych Tepliciach prevzal ocenenie festivalu Zlatá kamera.

Počas otváracieho ceremoniálu odovzdal zakladateľ festivalu Peter Hledík cenu Zlatá kamera aj poprednému slovenskému kameramanovi Dodovi Šimončičovi a francúzska herečka Emmanuelle Béart si prevzala plaketu ceny Hercova misia. Mosadznú tabuľku so svojím menom vlastnoručne pripevní už dnes vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.  Festival, ktorý tohto roku oslavuje 20. výročie, premietol ešte pred oficiálnym otvorením najnovšiu komédiu Woodyho Allena Do Ríma s láskou. Na jeho uvedení sa zúčastnil aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorý označil Medzinárodný filmový festival ART FILM FEST za najvýznamnejší sviatok filmovej kultúry a vysokú značku kvality Slovenska.

V programe ART FILM FESTu nechýba tohto roku sedem horúcich noviniek z nedávneho prestížneho festivalu v Cannes, ktoré si slovenskí diváci pozrú v exkluzívnej premiére. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov bude o Modrého anjela súperiť 12 filmov, ktoré už majú na konte ocenenie zo známych festivalov Sundance, Locarno či Berlinale. O Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov uchádzať 37 snímok z celého sveta, vrátane nominantov na Oscara.

Bohatú ponuku filmových titulov prinesú aj sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Česká radosť, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Nový britský film či Nočná prehliadka.

V sekcii Slovenská sezóna zhliadnu diváci domáce novinky, medzi nimi film Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami, novú komédiu Juraja Krasnohorského Tigre v meste, film režiséra Stanislava Párnického Dušičky seniorov, ale aj pozoruhodnú snímku Mareka Šulíka a Jany Bučky z rómskej komunity Zvonky šťastia.

Čerešničkou v programe bude tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. Výber filmov je chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35 milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie.

Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Kursalon v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň, Kinostane a  Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v ArtKine Metro, v dvoch sálach Cinemaxu a Kinematografe na hlavnom trenčianskom námestí. Festival potrvá do 23. júna.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu