Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jubilejný 20. Art Film Fest oslavuje bohatou filmovou nádielkou a hviezdami

Art Film Fest
Art Film Fest (Zdroj: Art Film Fest)

Už od soboty 16. júna poteší priaznivcov kvalitného svetového aj domáceho filmu medzinárodný Art Film Fest, ktorý prinesie na plátna exkluzívne premiéry oceňovaných snímok z prestížnych festivalov aj slovenské novinky. Filmový maratón v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne potrvá do 23. júna. Art Film Fest si tento rok pripomenie 20. výročie od jeho založenia.

 

“Tešíme sa, že náš festival dosiahol takéto jubileum. S príjemným pocitom môžem zdôrazniť, že Art Film Fest sa stal jasnou, identifikovateľnou a spoľahlivou značkou kvality,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Na Art Film Fest zavíta aj tento raz viacero delegácií k filmom a festival udelí domácim a zahraničným osobnostiam ocenenia. Návštevníci projekcií sa tak môžu tešiť na osobné stretnutie s hviezdami filmu. Počas úvodného víkendu si cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu prevezme francúzska herečka Emmanuelle Béart, ktorá vo festivalovom parku vlastnoručne pripevní mosadznú plaketu so svojím menom. Ocenenie Zlatá kamera si na začiatku Art Film Festu prevezme jeden z najuznávanejších ruských režisérov, ktorý prerazil aj v Hollywoode, Andrej Končalovskij a jeden z najvýznamnejších slovenských kameramanov Dodo Šimončič.  Český herec Miroslav Donutil si cenu Hercova misia prevezme v stredu 20. júna a na záver Art Film Festu zavíta do Trenčianskych Teplíc svetoznámy oscarový herec Sir Ben Kingsley. Cena Zlatá kamera poputuje na koniec festivalu do rúk významného slovenského dramaturga a režiséra Rudolfa Urca. Všetci ocenení budú vo festivalových kinách osobne uvádzať svoje filmy.

Na programe festivalu je 159 filmových lahôdok a návštevníci sa budú môcť každý deň zabaviť aj pri koncerte vo festivalovej kaviarni Kursalon.

Festival uvedie aj najnovšiu komédiu legendárneho Woodyho Allena Do Ríma s láskou/To Rome with love. Snímku zatiaľ premietli len v dejisku príbehu a Art Film Festu sa ju podarilo získať na exkluzívnu projekciu - na festivalové plátna sa dostane po prvýkrát od talianskej premiéry.

V programe bude okrem iného i sedem horúcich noviniek z nedávneho prestížneho festivalu v Cannes, ktoré si slovenskí diváci pozrú v exkluzívnej premiére. Art Film Fest získal predovšetkým víťazný film Láska/Amour, dnes už dvojnásobného laureáta Zlatej palmy, rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho. Na Art Film Fest prichádza z Cannes aj snímka Za kopcami/Dupa Dealuri rumunského režiséra Cristiana Mungiu, nositeľa Zlatej palmy, ktorý si teraz z Riviéry odniesol ceny za najlepší scenár a najlepšiu herečku. Festivaloví diváci si budú môcť vychutnať aj novinku oceňovaného kanadského režiséra Davida Cronenberga Cosmopolis, uvedenú v Cannes taktiež v hlavnej súťaži.

V Medzinárodnej súťaži hraných filmov bude o Modrého anjela súperiť 12 filmov, ktoré už majú na konte ocenenie zo známych festivalov Sundance, Locarno či Berlinale.

O Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov uchádzať 37 snímok z celého sveta, vrátane nominantov na Oscara.

Bohatú ponuku filmových titulov prinesú aj sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Česká radosť, Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Nový britský film či Nočná prehliadka.

V sekcii Slovenská sezóna zhliadnu diváci domáce novinky, medzi nimi film Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami, novú komédiu Juraja Krasnohorského Tigre v meste, film režiséra Stanislava Párnického Dušičky seniorov, ale aj pozoruhodnú snímku Mareka Šulíka a Jany Bučky z rómskej komunity Zvonky šťastia.

Čerešničkou v programe bude tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. Výber filmov je chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35 milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie.

Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Kursalon v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň, Kinostane a  Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v ArtKine Metro, v dvoch sálach Cinemaxu a Kinematografe na hlavnom trenčianskom námestí. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu