Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Art Film Fest uvedie aj režijný debut Angeliny Jolie

Silný dramatický príbeh sleduje, ako vojna ovplyvňuje morálku a emócie ľudí
Silný dramatický príbeh sleduje, ako vojna ovplyvňuje morálku a emócie ľudí

Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť filmoví fanúšikovia vychutnať na blížiacom sa 20. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sekcia Okolo sveta opäť prinesie snímky, ktoré budú môcť slovenskí diváci vidieť v exkluzívnej premiére.

 

Art Film Festu sa podarilo získať režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu/In the Land of Blood and Honey. Silný dramatický príbeh sleduje, ako vojna ovplyvňuje morálku a emócie ľudí. Danijel a Ajla sú milenci, juhoslovanská vojna ich však rozdelí. Danijel slúži ako dôstojník v srbsko-bosnianskej armáde, Ajla sa ukrýva pred brutálnymi nepriateľmi. Milenci sa opäť stretávajú, keď Danijel velí jednotke, ktorá Ajlu odvlečie do zajateckého tábora. Snímka bola nominovaná na Zlatý glóbus.

Medzi lákadlá sekcie Okolo sveta patrí aj kanadská snímka Pán Lazhar/Monsieur Lazhar, ktorá bola nominovaná na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film a získala ocenenie ako najlepší kanadský film. Príbeh sa odohráva v montrealskej základnej škole, obľúbená učiteľka spácha samovraždu. Na jej miesto prichádza alžírsky prisťahovalec Bachir Lazhar, hoci on sám sa len pomaly vyrovnáva s vlastnou rodinnou tragédiou. Postupne sa zoznamuje so žiakmi, ale nikto v škole nepozná jeho bolestnú minulosť.

Vyzdvihnúť možno aj najnovší film uznávanej hongkongskej režisérky Ann Hui, ktorá bola členkou poroty Art Film Festu v roku 2010. Jej snímka Jednoduchý život/Tao jie získala na festivale v Benátkach viacero ocenení, medzi nimi aj Volpiho pohár pre najlepšiu herečku. Rozpráva o slúžke, ktorá pracovala pre jednu rodinu štyri generácie. Teraz sa však mladí sťahujú do USA. Už jej zostáva len jediný človek, kto by občas potreboval jej služby.

Art Film Fest uvedie v sekcii Okolo sveta aj americký príbeh stárnuceho rockera, pokúšajúceho sa získať druhú šancu vo filme Kalifornské sólo/California Solo. Hlavnú postavu stvárnil známy herec Robert Carlyle a snímka zaujala na najvýznamnejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance.

Argentínska kriminálna dráma A mačka zmizne/El gato desaparece zas ukáže manželský pár, ktorých duševné zdravie sa prepadáva. Čínsko-francúzsky film Láska a modriny/Love and bruises je aj o divokej, nespútanej láske, ktorá je schopná učiteľku z Pekingu a robotníka z Paríža posilniť a zbúrať kultúrne a sociálne bariéry. Americká snímka Tmavý kôň/Dark horse ukáže portrét vyše 30-ročného muža s detskou dušou, ktorý je najradšej vo svojej detskej izbe a nedokáže fungovať v dospelom svete. O nekompromisnom mladom filmárovi, ktorý nadovšetko miluje staré filmy a navzdory modernej spoločnosti verí, že nikdú nezomrú, vyrozpráva japonský film Strih/Cut

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu