Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nacisti vo vesmíre aj tínedžerky chytené v sieti. Art Film Fest ponúkne aj uletené filmy

Krotitelia Duchov Zobraziť galériu (2)
Krotitelia Duchov

Uvoľnia smiechom, napätím či filmovou krvou. Zaskočia upírskou inváziou alebo zaujmú experimentálnym spracovaním. Aj také filmy prinesú na 20. ročníku Art Film Festu už tradične divácky atraktívne sekcie Nočná prehliadka a Láska a anarchia.

 

Art Film Fest sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Filmy z Nočnej prehliadky sú už klasickou bodkou za každým festivalovým dňom. Pred polnocou prinášajú divákom rozptýlenie. „Miska váh sa tento rok zľahka prikloní viac k hororovému žánru a v noci potečie viac filmovej krvi a zaznie aj viac desivých zvukových efektov. Ale samozrejme ponúkneme aj komédiu či veľkolepé a kontroverzné akčné sci-fi,“ povedala zostavovateľka sekcie Ivana Petríková.

Ťahákom sekcie bude kultová americká hororová komédia Krotitelia duchov/Ghostbusters od režiséra, slovenského rodáka, Ivana Reitmana. Art Film Fest po prvýkrát na Slovensku uvedie túto legendeárnu snímku z roku 1984 v obnovenej premiére a v originálnom znení.

Film zobrazuje trio univerzitných parapsychológov, ktorí sa rozhodnú otvoriť si svoju vlastnú firmu s názvom Krotitelia duchov. Okamžite začínajú vyšetrovať záhadné udalosti v jednom byte. Ich objav šokuje všetkých, celý Manhattan je totiž preplnený démonmi a duchmi z iného sveta. „Verím, že pre generáciu mladých festivalových návštevníkov to môže byť úžasne zábavný objav, a pre tú, nie o mnoho staršiu generáciu to bude príjemný návrat do skvelých osemdesiatych rokov, k úžasným hercom ako Bill Murray či Dan Aykroyd,“ dodala Petríková.

Nezabudnuteľný a uletený hororový zážitok sľubuje aj americký film Chata v horách/The Cabin in the Woods. „Na jednej strane náš film funguje ako klasický horor, pri ktorom si dáte pukance a dívate sa, ako päť tínedžerov vyráža do lesa, kde si im prihodí niečo strašné. Ale je to tiež aj naša verzia tohto typu filmov. Čo znamená, že veci budú o čosi viac šialenejšie, než vôbec môžete očakávať. Ale predovšetkým to bude sranda,“ povedal režisér Drew Goddard.

Núdze nebude ani o sci-fi, a to v snímke Iron Sky. Na plátno prinesie príbeh o tom, že nacistická strana sa počas druhej svetovej vojny zachránila pred porážkou tým, že sa nechala vystreliť na Mesiac. Počas 70-tich rokov prísneho utajenia tu nacisti budovali gigantickú vesmírnu pevnosť s obrovskou armádou lietajúcich tanierov. Keď americký kozmonaut vystúpi zo svojho lunárneho modulu, mesačný Führer sa rozhodne, že veľkolepý moment na znovuovládnutie Zeme je už tu.

Táto dlhoočakávaná temná sci-fi komédia mala premiéru na tohtoročnom Berlinale a stala sa najväčším fínskym kasovým trhákom, ktorý bol sčasti financovaný svojimi fanúšikmi. Filmový soundtrack nahrala legendárna kapela Laibach.

Nočná prehliadka prinesie spolu sedem filmov a diváci sa dočkajú aj temného gotického príbehu mladého dievčaťa žijúceho na internátnej škole v snímke Denník nočného motýľa/The Moth Diaries či upírskeho hororu Stake Land o Amerike, ktorá sa stáva zatratenou zemou, pretože ju postihne epidémia zdivočelých beštií. Táto postapokalyptická roadmovie získala cenu divákov na filmovom festivale v Toronte 2012. 

Obľúbená sekcia Láska a anarchia sa tiež vymyká z hraníc „normálnych“ filmov. Mapuje 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu