Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Laureátka Hercovej misie Zuzana Kronerová: Som na moju rodinu veľmi pyšná

Zuzana Kronerová
Zuzana Kronerová

Pred 15 rokmi stála pri svojom otcovi Jozefovi Kronerovi, keď si prebreral na Art Film Feste Hercovu misiu. Dnes popoludní slovenská herecká diva Zuzana Kronerová pripevnila mosadznú tabuľku so svojim menom vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach. A stala sa tak dvadsiatou ženskou laureátkou ocenenia Hercova misia.

Zuzana Kronerová sa narodila v Martine a pochádza zo slávneho hereckého rodu. Mama, otec i strýkovia a teta boli hercami.

„Bolo krásne vyrastať v tejto rodine. Všetci Kronerovci radi spievali, tancovali, boli to geniálni herci. Som na moju veľkú rodinu pyšná,“ povedala Zuzana Kronerová pri preberaní ocenenia. „Veľmi si vážim túto cenu. Som dojatá, nadšená,“ dodala.  

„Aj keď som sa herectvu zubami nechtami bránila, je pravdou, že otec mi bol vzorom. Keď som ho videla ešte o piatej ráno sedieť v kuchyni a učiť sa texty, stal sa mi aj vzorom pracovitosti. V tej istej kuchyni sme potom sedávali a viedli rozhovory o živote aj umení,“ povedala Zuzana Kronerová na dnešnej tlačovej konferencii.

Z prvej hodiny herectva vraj chcela odísť a nadobudla presvedčenie, že je to jej životný omyl. Nikdy si vraj nemyslela, že by mohla hrať vo filme. Ale napokon sa stala jednou z najvýraznejších osobností slovenského filmového i divadelného herectva.

“Chcela som z prvej hodiny herectva odísť a už sa nikdy nevrátiť. Ale o chvíľu na to som tam zažila vzácne rande, ako hovorieval môj otecko. Získala som tam lásku k umeniu, stretnutia s úžasnými spolužiakmi, zamilovala som sa do našich pedagogických osobností,” povedala Zuzana Kronerová dnes.

Začínala prácou v televízii a ako sama hovorí, z prvých hereckých príležitostí si cení rozprávku Vymenená princezná či komédiu Mišo, kde na filmovom pľaci stála spoločne s otcom.

Zahrala si aj v kultovom filme Nevera po slovensky v réžii Juraja Jakubiska, na ktorý si dodnes rada zaspomína. Televízni diváci ju poznajú aj z komédie Ženský zákon či zo seriálu Vivat Beňovský. Vo filme sa začala objavovať v 90. rokoch. Obľúbili si ju známi českí režiséri a zahrala si v oceňovaných filmoch ako Lea, Pupendo, Štěstí, Václav či Venkovský učitel. Cenu Český lev jej priniesla spolupráca s českým režisérom Bohdanom Slámom za postavu Lišajovej vo filme Divoké včely v roku 2001. Práve tento film Art Film Fest na jej počesť uviedol dnes doobeda v programe.

Naposledy sa objavila aj v príbehu lásky z prelomového roku 1968 Les bien-aimés, ktorý nakrútil francúzsky režisér Christophe Honoré, a ktorú s úspechom uviedli na tohtoročnom festivale v Cannes.

„Každé nakrúcanie je zaujímavé, krásne, hrôzostrašné aj vtipné. Každé filmovanie má svoje čaro. Krásne spomínam na nakrúcanie s Jurajom Jakubiskom či s Bohdanom Slámom. Teraz som nakrúcala s českou režisérkou Alicou Nellis film Perfect Days. Bola to krásna spolupráca,“ povedala Zuzana Kronerová.

A hoci sa z nej stala jedna z najvychytenejších filmových herečiek, ako mladá si myslela, že kamera sa jej musí zľaknúť. „V puberte som zistila, že mám veľmi veľký nos a bola som z toho nešťastná. Ale Tatiana Vilhelmová mi pri jednom nakrúcaní povedala, že som veľmi fotogenická,“ povedala s úsmevom Zuzana Kronerová.

Láskou Zuzany Kronerovej sú aj divadelné dosky. Jej domovskou scénou je bratislavské divadlo Astorka. Okrem herectva sa venuje aj spevu, má rada šansón i džez.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu