Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovenská sezóna uvedie premiérové filmy i snímky mladých talentov

Marhuľový ostrov
Marhuľový ostrov

Priaznivcom slovenského filmu sa aj na blížiacom 19. ročníku Art Film Festu ujde nádielka domácej tvorby. Od 17. do 25. júna sa do festivalových kinosál v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne dostanú aj premiérové slovenské filmy či najlepšie snímky mladých talentovaných domácich tvorcov.

V sekcii Slovenská sezónauvedie Art Film Fest tri hrané a štyri dokumentárne filmy a v sekcii Slovenská sezóna špeciál: Filmové školy na Slovenskusa možno tešiť na 33 krátkych filmov, ktoré vznikli na pôde troch umeleckých vysokých škôl.

Spomedzi celovečerných hraných snímok láka jeden z najočakávanejších slovenských filmov – Marhuľový ostrov. Od prvej klapky po premiéru uplynuli štyri roky. Snímku nakrútil ako svoj dlhometrážny debut režisér Peter Bebjak, ktorý má vo svojej filmografii seriály ako napríklad Mesto tieňov, Odsúdené či Dr. Ludsky.

Marhuľový ostrov je film o spolužití ľudí rôznych národností na území južného Slovenska a o éterickej žene v podaní Szidi Tobias, ktorá na opustenej samote rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, jediným svedkom ich nenápadne ukrytej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien.

Marhuľový ostrov Slovenská filmová a televízna akadémia navrhla na Európsku filmovú cenu 2011.

Art Film Fest uvedie v Slovenskej sezóne aj celovečerné filmy Čas grimáso slávnom sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi a drámu Devínsky masakero masovom vraždení Ľubomíra Harmana v Devínskej Novej Vsi.

Na festivalové plátna sa dostanú aj dokumentárne snímky známych tvorcov.

Film Povieme si to v nebiz cyklu Nechcené deti po dvanástichrokochrozpovedá príbeh o rodine, ktorá prijala zrakovo, mentálne i telesne postihnuté autistické dievčatko. Režisér Jaro Vojtek ukazuje aj to, ako príchod Nikolky zmenil život celej rodiny, s čím sa jej členovia museli v nasledujúcich rokoch popasovať a ako sa psychický stav dievčatka v novej rodine zlepšil.

Režisér Marek Šulík v snímke Chcela som byť matkaz rovnakého cyklu prináša pohľad na  na ženu, ktorá pred 16 rokmi prijala do pestúnskej starostlivosti dvoch bratov – Jozefa a Karola. Obaja vyrastali v rozvrátenej rodine, k pani Jarmile sa dostali s poničeným zdravým, bez hygienických návykov a s deštruktívnymi sklonmi. Úsilie ich novej mamy sa vyplatilo, Jozefa prijali na vysokú školu, ale Karol sa už z tráum detstva nedostal. Jarmila celý čas prežívala obrovský starch, že o chlapcov príde. O to viac je záver tohto príbehu vo svojej tragickosti absurdný.

V premiére uvedie Art Film Fest dve časti televízneho cyklu Slovenké kino, v ktorom sa mladí dokumentaristi pozerajú na dejiny a súčasnosť slovenskej kinematografie.

Diel s názvom Duch v strojije pohľadom do myslí slovenských kameramanov. Režisér Robert Kirchhoff vďaka rozhovorom s významnými filmármi, vizuálnym rekonštrukciám a ukážkam odpovedá na otázku o špecifickosti slovenskej kameramanskej školy.

Diel s názvom Jánošík – vykrádaný hrdinaponúka divákovi nový pohľad na azda najmýtizovanejšieho slovenského národného hrdinu, ktorý neoddeliteľne patrí do slovenskej kinematografie. Tvorcovia sa sústredili nielen na rôzne zobrazenia Jánošíka vo filmoch, ale aj na súčasný jánošíkovský „folklór“ či jeho medzinárodný rozmer.

Art Film Fest tento rok po prvý raz zaradil do programu sekciu Slovenská sezóna špeciál: Filmové školy na Slovensku. “Tento nápad podnietil výborný ohlas, ktorý sme zaznamenali v minulom roku s obdobnou prehliadkou k 20. výročiu vzniku Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. 

Príležitosť uviesť na Art Film Feste najnovšie študentské snímky tento rok dostala nielen VŠMU, ale aj Akadémia umenív Banskej Bystrici a Trnavská univerzita.Festivaloví diváci tak prostredníctvom 33 krátkych filmov získajú kompletný prehľad o tvorbe mladých talentovaných filmárov.

Sekciu Slovenská sezóna prináša SANTOVKA, legenda minerálnych vôd.

________________________________________________________________________________________________________________
Art Film Fest 2011 – 19. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu

Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s. 

Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Kúpele Trenčianske Teplice

Generálni reklamní partneri: Omnia Holding SE, AquaCity Poprad

Hlavní reklamní partneri: Tatra banka, Slovnaft, VUJE, OHL ŽS

Oficiálny prepravca: Lancia

Logistický partner: DHL

Študentské cinepassy zadarmo prináša: Prvá stavebná sporiteľňa

Reklamní partneri: TIPOS, Ernst & Young, AVI studio, Penzión Baske, Cinemax, Santovka

Oficiálni dodávatelia: Pilsner Urquell, HUBERT J.E., festivalový kúpeľný hotel Pax,

A Briliant, Philips, Esterle&Esterle, MF team, LampART, Lenovo, Stredná odborná škola polygrafická


Hlavní mediálni partneri: Slovenská televízia, televízia JOJ, Rádio FM, Pravda, zoznam.sk

Mediálni partneri:Central Europe Television, Kino CS, Muzika CS, Doku CS, Rádio Europa 2, Rádio Hit FM, .týždeň, Eurotelevízia, Pardon, OK!, Kinečko, Kam do mesta, Focus, Boomerang Media, SITA, moviemania.sk, BlueSky, Televízia Trenčianske Teplice, Film New Europe, euroAWK, Willmark

Partneri: Mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku, Európska komisia - zastúpenie na Slovensku, Veľvyslanectvo USA v Bratislave, Kancelária Švédskeho veľvyslanectva v Bratislave, Sodec Quebec, Slovenský filmový ústav, Cinecitta, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Omnia, RONA, Celtima SK, jazykovepobyty.sk, hotel Flóra, versity

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu