Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Porote na Art Film Feste bude veliť Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (2)
Juraj Jakubisko (Zdroj: SITA)

Tradične najdôležitejšou súčasťou programu Art Film Festu je Medzinárodná súťaž hraných filmov. Blížiaci sa 19. ročník, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, predstaví 15 diel talentovaných filmárov z celého sveta a dokonca aj zo Slovenska.

Tie sa budú na Art Film Feste uchádzať o ceny Modrý anjel za najlepší film, réžiu, herca a herečku.O tom, kto trofeje získa, rozhodne päťčlenná medzinárodná porota.

Predsedať jej bude legenda slovenského filmu, režisér, scenárista, kameraman i výtvarník, Juraj Jakubisko, ktorý má na konte kultové filmy ako Kristove roky, Nevera po slovensky, Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre i najúspešnejší domáci film v ére samostatného Slovenska – Bathory.

Spolu s Jakubiskom, ktorý získal na Art Film Feste Zlatú kameru za celoživotný prínos, budú členmi poroty filmoví profesionáli z rôznych kútov sveta.

Izraelský režisér Samuel Maoz získal za svoj prvý hraný film Libanon na minuloročnom Art Film Feste Modrého anjela za najlepšiu réžiu. Snímka z libanonskej vojny, kde Maoz ako mladý muž bojoval, si z prestížneho festivalu v Benátkach odniesla Zlatého leva za najlepší film a vyslúžila si aj cenu Európsky objav roku 2010 – Prix FIPRESCI na Európskych filmových cenách.

Mexický oscarový filmár Eugenio Caballero má za sebou spolupráce na svetoznámych oceňovaných filmov. Pracoval na výprave k filmu Faunov labyrint, za ktorú získal v roku 2007 Oscara. Podieľal sa aj na filme Jima Jarmuscha Hranice ovládania. Je členom Akadémie filmových umení a vied, ktorá rozhoduje o Oscaroch.

Americká filmová kurátorka Alissa Simon momentálne pracuje ako programová vedúca známeho filmového festivalu v Palm Springs. Bola porotkyňou na medzinárodných filmových festivaloch v Karlových Varoch, Montreali, San Franciscu, Amsterdame či Belehrade. O filmoch i festivaloch píše do známeho magazínu Variety.

Päticu porotcov uzatvára chorvátsky kameraman Živko Zalar, ktorý vyštudoval kameru na pražskej FAMU. Je držiteľom viacerých národných ocenení Zlatá aréna za najlepšiu kameru. Po spolupráci s mnohými významnými juhoslovanskými režisérmi sa v 90. rokoch presťahoval do Nemecka, kde pracoval na desiatkach filmov, seriálov ako aj na medzinárodných koprodukciách hraných filmov. 

K najpestrejším súčastiam Art Film Festu patrí Medzinárodná súťaž krátkych filmov. Atraktívnosť sekcie spočíva v rozmanitosti zostavy, ktorá ponúkne 44 noviniek z celého sveta. Víťaz získa Modrého anjela pre najlepší krátky film. Rozhodne o tom trojčlenná medzinárodná porota.

Zasadne do nej pedagogička Mária Ferenčuhová, ktorá vyučuje na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Je autorkou zbierok poézie i vedeckých monografií z oblasti filmu.

Fínsky člen poroty Jukka-Pekka Laakso je prezidentom predstavenstva i riaditeľom Filmového festivalu v Tampere. Pracoval aj ako filmový kritik. Bol predsedom Národného výboru pre kinematografiu. Je členom Európskej filmovej akadémie.

Talianska filmárka Gaia Meucci si vo filmovom priemysle vyskúšala najrôznejšie profesie – od animácie, cez produkciu až po organizáciu a dramaturgiu filmových festivalov. Mala na starosti program sekcie krátkych filmov na Medzinárodnom filmovom festivale v Edinburghu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu