Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čerstvý oscarový film po prvýkrát na Art Film Feste!

Art Film Zobraziť galériu (3)
Art Film

Od západu na východ aj od severu na juh možno spoznať filmy starého kontinentu na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sekcia Európske zákutia nahliadne do najrôznejších európskych krajín, príbehov, jazykov, tradícií, mentalít. A prinesie silné príbehy, ktoré v poslednom období najviac rezonovali v spoločnom európskom priestore a ktoré už majú na konte ocenenia ako Oscar, Zlatý Glóbus, Zlatú mušľu zo San Sebastianu či Strieborného leva z Berlinale.

Európske zákutia sú aj tento rok najpočetnejšiou sekciou. Európske filmy sú totiž vyhľadávaným artiklom na všetkých dôležitých filmových udalostiach.

„Náš výber ponúka diela skúsených, uznávaných majstrov, a súčasne upozorňuje na nové mená, očakávané talenty. Je to ideálna symbióza,“ hovorí riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Peter Nágel.

Art Film Fest po prvý raz prinesie na slovenské plátna film Lepší svet (Hævnen), ktorý tento rok získal najprestížnejšie svetové ocenenia - Oscara za najlepší zahraničný filmZlatý Glóbus. Slávna dánska režisérka Susanne Bier, ktorá už predtým mala na konte nomináciu na Oscara, prináša príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa náhodne spoja vďaka priateľstvu dvoch dospievajúcich synov. Elias, ktorého otec pracuje ako lekár v Afrike a prežíva práve manželskú krízu, je šikanovaný v škole, a Christian, ktorý sa rozhodne ho brániť, sa do mesta prisťahoval s otcom po nedávnej smrti matky. Film rieši etické otázky pomsty a násila s ňou spojenými. A toto všetko na pozadí skutočných svetových konfliktov.

S ocenením Zlatá mušľa z filmového festivalu v San Sebastiane prichádza na Art Film Fest snímka NEDS známeho britského režiséra a herca Petra Mullana. Svojim filmom sa vybral do Anglicka v 70. rokoch a prináša ostrú realistickú drámu o plachom chlapcovi Johnovi s nie práve najlepšou rodinnou povesťou, ktorého spoločenské predsudky zatlačia na okraj spoločnosti. A inteligentný chlapec dá napokon podobne ako jeho brat prednosť „škole ulice“. Aj z neho sa stane výtržník, ktorý si povesť buduje šírením strachu.

Strieborný lev za réžiu v Berlínea ocenenie za najlepší scenár v Benátkach získala Balada o smutnej trúbke (Balada triste de trompeta) od španielskeho režiséra Álexa de la Iglesia. Na postavách cirkusových klaunov zobrazuje španielsku občiansku vojnu v roku 1937. Smutný klaun Javier sa zamiluje do krásnej artistky, ktorá však patrí Sergiovi, autoritárskemu klaunovi. Medzi oboma mužmi sa začne odohrávať smrteľný súboj o srdce akrobatky. Postavy oboch klaunov vyjadrujú dve vzájomne súperiace podoby Španielska – na jednej strane násilnú autokraciu Frankovho režimu a na strane druhej nevinnosť.

Veľkou cenou poroty v Berlíneocenili film Turínsky kôň (A torinói ló) od renomovaného maďarského režiséra Bélu Tarra. Čiernobiely film ponúka pohľad na odľahlé gazdovstvo počas nevľúdnej veternej smršte, kde v neúprosných podmienkach žijú starnúci muž s dospelou dcérou. „Je to film o ťažobe ľudskej existencie. Chceli sme vidieť, aké je ťažké a hrozné, keď každý deň musíte ísť k studni po vodu, v lete, v zime... Všetky denno-denné rutinné opakovania ukazujú, že niečo je v neporiadku s týmto ich svetom,“ povedal o filme režisér.

Cenu za réžiu z Karlových Varovsi za film Zostane to medzi nami (Just Between Us) odniesol Rajko Grlić, ktorý vyštudoval na pražskej FAMU a stal sa z neho jeden z najvýznamnejších chorvátskyh režisérov. Hlavnou postavou príbehu zo súčasného Záhrebu je Nikola, muž, ktorý si rád užíva. Táto vzťahová mozaika možno pôsobí ako komediálne odľahčená, ale má trpkú príchuť. Možno teda nájsť na nevere aj pekné veci alebo si zaslúži úplné opovrhnutie, obzvlášť, ak je skôr premyslená než spontánna?

Zvláštna cena poroty v Benátkachputovala poľskému režisérovi Jerzymu Skolimowskému za snímku Absolútne zabíjanie (Essential Killing). Film rozpráva príbeh moslimského vojaka, ktorého v púšti zajme americká vojenská jednotka a odvedie do bezmennej európskej krajiny. Pri ceste neznámym zimným terénom sa mu podarí ujsť. Aby prežil, musí zabiť každé stvorenie či bytosť, čo mu skríži cestu. „Nechcel som nakrútiť politický príbeh. Politika ostane vždy špinavou hrou. Pre mňa bola dôležitá skutočnosť, že z človeka, ktorý utečie a musí čeliť extrémnym podmienkam, sa stáva divoké zviera. Nie je dôležité, či príbeh začína v Afganistane alebo Iraku a pokračuje v inej konkrétnej krajine,“ ozrejmil režisér. Predstaviteľ hlavnej úlohy, známy americký herec nezávislých filmov, Vincent Gallo získal v Benátkach cenu za najlepší herecký výkon.

Obraz boja o prežitie prinesie aj nemecká snímka Chodorkovskij (Khodorkovsky) režiséra Cyrila Tuschiho. Celovečerný dokumentárny film zaznamenáva vzrušujúci príbeh niekdajšieho najbohatšieho Rusa a dnes najslávnejšieho Putinovho väzňa Michaila Chodorkovskeho. Je to však aj príbeh syna židovského otca, a tiež odysea oligarchu, ktorý nahneval vtedajšieho prezidenta Putina, keď ohlásil vstup do politiky. V snímke sú zachytené výpovede rodiny Chodorkovskej, Vladimira Putina i Georgea W. Busha.

Sekcia Európske zákutia ponúkne aj nové snímky ďalších slávnych režisérov – Traja Toma Tywkera, Route Irish Kena Loacha či Domov pre Vianoce Benta Hamera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu