Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sopka chrlí menej popola, nahradila ho magma

Erupcia sopky Eyjafjallajökull pokračuje Zobraziť galériu (3)
Erupcia sopky Eyjafjallajökull pokračuje (Zdroj: SITA)

REYKJAVÍK - Výbuch sopky, ktorý sparalyzoval leteckú dopravu v celej Európe, vstúpil v pondelok do novej fázy. Chrlenie popola ustúpilo a nahradila ho magma.

Menej popola by mohlo znamenať dobrú správu pre cestujúcich, ktorí uviazli na letiskách. Vedci monitorujúci výbuch však varujú, že erupcia ešte neskončila a mohla by navyše zapríčiniť výbuchy priľahlých sopiek. Žeravú magmu spozorovali v sopke Eyjafjallajökull po prvýkrát v pondelok, hoci láva po kopci ešte nesteká, uviedli islandskí geológovia. Sopečná erupcia bola mimoriadne explozívna, pretože vznikla pod 200 metrov hrubým ľadovcom. Topiaci sa ľad stekajúci do kráteru pomohol vytvoriť oblaky popola, ktoré stúpli až do výšky deviatich kilometrov. V súčasnosti sa už ľad krátera z väčšej časti roztopil a vulkanický popol klesol pod tri kilometre, erupcia však pokračuje.

Viaceré európske krajiny v pondelok opätovne otvorili svoj vzdušný priestor, niektoré úplne, iné čiastočne. Na otvorenie vzdušného priestoru napriek pretrvávajúcej prítomnosti sopečného prachu nad kontinentom v posledných dňoch vyzývali európskych predstaviteľov najmä letecké spoločnosti, ktorým kríza vážnym spôsobom zasahuje do rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu