Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poľskému špeciálu chýbalo 10-15 metrov výšky

Špeciál najskôr údajne zasiahol anténu. Zobraziť galériu (3)
Špeciál najskôr údajne zasiahol anténu.

BRATISLAVA/VARŠAVA – Animáciu predpokladaného priebehu tragického letu prezidentského špeciálu Tu-154M zverejnil denník Gazeta Wyborcza. Lietadlo s prezidentským párom a delegáciou na palube malo trikrát zakrúžiť nad letiskom, podľa odborníkov sa tak posádka oboznamuje s topografiou a zisťuje zodpovedajúci kurz pri priblížení sa lietadla na zodpovedajúcu dráhu.

Ako uviedol portál, všetko bolo v poriadku až do vzdialenosti 1,5 kilometra pred letiskom. Vtedy už stroj letel príliš nízko, zachytil sa o anténu na zemi a krídlami o koruny stromov. Špeciál vzápätí zachytil ďalšie stromy a zrútil sa na zem. Chýbala im len výška, keby leteli o 10-15 metrov vyššie, lietadlo by úspešne pristálo, uviedla gazeta.pl.

Leteckých dispečerov z riadiacej veže letiska v Smolensku vypočujú druhýkrát za prítomnosti poľských vyšetrovateľov. Informoval o tom poľský generálny prokurátor Andrzej Seremet, ktorého citovala poľská agentúra PAP. Ako súčasne uviedol, na mieste tragédie našli aj tretiu čiernu skrinku lietadla. Na miesto havárie sa už dostala ťažká technika, ktorá umožní zodvihúť časti trupu lietadla a dostať sa tak k telám ďalších obetí.

Najdôležitejšiu úlohu pri objasňovaní príčin havárie budú mať leteckí experti, komisia pre vyšetrovanie príčin leteckých havárií. „Na mieste sú zabezpečované dokumenty a osobné veci, nájdené na mieste tragédie“, uviedol Seremer pre rozhlasovú stanicu RMF FM. Spoluprácu s ruskou stranou na mieste havárie pritom označil za príkladnú.

Poľské portály dnes zverejnili aj prepis rozhovoru s Pavlom Plusninom, jedným s dispečerov, ktorý priniesol portál lifenews.ru. Ako uviedol, poľská posádka hovorila len slabo po rusky a mohla mať problémy s hlásením aktuálnej letovej výšky. Podľa šéfa tlačového odboru poľského ministerstva obrany Wiesława Grzegorzewského ruská strana doteraz nehlásila žiadne problémy v komunikácii. Poľské lietadlá s delegáciami mali do roku 2009 pri letoch do Ruska aj ruských navigátorov, od minulého roku na tieto pozície nastúpili Poliaci. Tvrdenia ruskej strany poprel aj jeden z bývalých veliteľov leteckého pluku Tomasz Pietrzak. Ako uviedol pre televíznu stanicu TVN24, veliteľ posádky dobre ovládal ruštinu a často ju používal.

Poľské portály zverejnili aj výpoveď svedka havárie Marifa Ipatova, ktorú odvysielala jedna z ruských televízií. Ipatov podľa svojich slov uvidel nízko letiace lietadlo, „videl som, že sa deje niečo vážne. Lietadlo krídlami sekalo stromy, potom som v diaľke počul hluk, ako keby vybuchla bomba“.

Doteraz sa podarilo nájsť na mieste katastrofy 87 tiel obetí, zatiaľ identifikovali prezidentský pár a ombudsmana Janusza Kochanowského. Telo Marie Kaczyńskej by mali do Poľska previezť pravdepodobne už v utorok, informoval Jacek Sasin z prezidentskej kancelárie. K pohrebu prezidentského páru zatiaľ neuviedol žiadne podobnosti. Ako však dodal, spoločný pohreb prezidentského páru je málo pravdepodobný. Je však isté, že obaja budú pochovaní vedľa seba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu