Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poľskú tragédiu zneužívajú internetoví podvodníci

Sobotňajšia tragédia zasiahla celú Európu.
Sobotňajšia tragédia zasiahla celú Európu.

PRAHA/VARŠAVA - Letecká katastrofa, pri ktorej cez víkend zahynul poľský prezident s manželkou a ďalší predstavitelia krajiny, sa stala príležitosťou pre internetových podvodníkov. Nastrčené odkazy navádzajú používateľov na stránky, ktoré im miesto videí a informácií o nešťastí ponúknu falošné antivírusové programy. Uviedla to dnes antivírusová firma Eset.

Podobné útoky spočívajú v pokusoch dostať na popredné pozície internetových vyhľadávačov stránky, ktoré v skutočnosti obsahujú počítačovú infekciu, napríklad v podobe falošných antivírusových produktov.

"S využitím sofistikovaných techník sociálneho inžinierstva užívateľovi hrozí, že dôjde k nákaze jeho počítača, alebo že zaplatí za falošný produkt a príde tak o svoje peniaze," uviedol vedúci vírusového laboratória Eset Juraj Malcho.

V minulosti počítačoví podvodníci zneužili na šírenie škodlivých programov napríklad smrť speváka Michaela Jacksona, zemetrasenie na Haiti, vlny tsunami v juhovýchodnej Ázii alebo minuloročný pád lietadla spoločnosti Air France na ceste z Ria de Janeiro do Paríža.

V Poľsku sa bezprostredne po sobotňajšej tragédii na internete objavila ponuka na poslanie SMS s kondolenčným odkazom na určené číslo. Cena jednej takejto správy je 30 zlotých (približne 7,5 eur). Predsedníčka poľského telekomunikačného úradu Anna Strežyńská je podľa denníka Gazeta Wyborcza znechutená tým, že sa niekto na nešťastí Poliakov snaží takýmto spôsobom zarobiť. Jej úrad však proti tomu zakročiť nemôže, pretože prevádzkovateľ služby neporušil platné predpisy.

Poľský prezident Lech Kaczyński s manželkou a ďalšími príslušníkmi poľskej politickej, vojenskej a cirkevnej elity zahynuli v sobotu pri páde lietadla pri Smolensku na západe Ruska. Haváriu neprežil nikto z 96 ľudí na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu