Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Demonštranti vyliali vlastnú krv pred sídlo vlády

Thajskí policajti stojaci pri vyliatej krvi pred sídlom vlády Zobraziť galériu (3)
Thajskí policajti stojaci pri vyliatej krvi pred sídlom vlády

BANGKOK - Symbolickým rozlievaním vlastnej krvi pred budovou thajskej vlády okorenili dnes opoziční demonštranti v thajskej metropole Bangkoku protesty, ktoré trvajú už niekoľko dní. Stúpenci bývalého premiéra Tchaksin Šinavatra si predtým nechali odobrať krv zo žíl, aby vykonali "obeť thajského ľudu za demokraciu". Akcia sa zaobišla bez vážnejších incidentov.

Šinavatravovi priaznivci požadujú po vláde nastolenej vojenským režimom, aby rozpustila parlament a vyhlásila predčasné voľby. To ale premiér Apchisit Vedžadžíva, ktorý od piatku nenavštívil svoj úrad, v pondelok rezolútne odmietol.

Napriek doterajšiemu pokojnému priebehu protestov, ktoré vedú takzvaní červení podľa farby košieľ a tričiek na sebe, režim zmobilizoval v centre mesta 50 000 policajtov a vojakov, ktorí strážia hlavné komunikácie a úradné budovy. Podľa agentúr začína byť časť protestujúcich sklamaná nad rozčarovaná účinkom protestov a chce od ďalšej účasti na akciách upustiť.

Kvôli protivládnymi demonštráciam dnes odložil rokovanie parlament, v ktorom sa stretla len asi stovka zo 625 zákonodarcov. Na začiatku schôdze je ale potrebné, aby bola prítomná nadpolovičná väčšina. Predstavitelia protestného hnutia sľúbili, že zhromaždia "milión kubických centimetrov" krvi, teda tisíc litrov. Popoludní sa údajne podarilo nazbierať s pomocou zdravotného personálu polovica plánovaného množstva od 50 000 dobrovoľníkov.

"Krv bežných ľudí sa mieša v prospech boja za demokraciu," vyhlásil podľa agentúry AP jeden z vodcov protestného hnutia Nattavut Sajkua. Až vraj premiér usadne do svojho úradu, "spomenie si, že sedí na krvi ľudu".

Akciu odsúdil thajský Červený kríž, podľa ktorého ide o plytvanie. Zároveň vyjadril obavy zo šírenia infekcií v prípade neodborného odberu krvi u tak veľkého množstva ľudí.

Demonštranti už skôr upozornili, že ak vláda nevyhovie ich požiadavkám, budú po celý týždeň v demonštráciách pokračovať a ochromia hlavné mesto. Aktivisti nerozliali všetku nazbieranú krv. V rámci pokračujúcich protestov ju chcú vyliať aj pred sídlom vládnucej Demokratickej strany a pred domom predsedu vlády. Hovorca vlády dnes oznámil, že úrady nebudú proti demonštrantom zasahovať, ak ich manifestácie budú naďalej nenásilné.

Len v nedeľu sa protestov v historickom centre Bangkoku zúčastnilo podľa rôznych zdrojov 100 000 až 150 000 ľudí. Od pondelka ich bolo v metropole najviac okolo 90 000, uvádzajú niektoré tamojšie médiá.

"Červení" sa rozhodli demonštrovať dva týždne po verdikte najvyššieho súdu, podľa ktorého bol expremiér uznaný vinným zo zneužitia právomoci a konfliktu záujmov v čase, keď bol premiérom (2001-2006). Bola mu zabavená viac ako polovica jeho majetku, teda 1,4 miliardy dolárov (viac ako miliarda eur).

Demonštrácia komplikuje život aj turistom. Pred cestami do Thajska kvôli nebezpečenstve násilností a občianskych nepokojov dnes varovala austrálska vláda.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu