Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Otrasné zábery z demonštrácií v Mjanmarsku

(Zdroj: ČTK)

RANGÚN - Mjanmarskej vojenskej junte sa tvrdými zásahmi proti demonštrantom a masovým zatýkaním podarilo takmer úplne potlačiť protivládne protesty. V sobotu vyšlo do ulíc Rangúnu len pár stoviek ľudí, v nedeľu zívali ulice najväčšieho mesta Mjanmarska prázdnotou.

Cez víkend priletel do krajiny vyslanec OSN Ibrahim Gambari, aby sa pokúsil prinútiť generálov k dialógu s opozíciou. Proti krvavým zákrokom poriadkových síl , pri ktorých od stredy zahynulo najmenej desať ľudí, demonštrovali ľudia v mnohých krajinách sveta.

V Mjanmarsku stále nefunguje internet, ktorý bol hlavným prostriedkom komunikácie so svetom. Telefonické spojenie je sporadické. Budhistiskí mnísi, ktorí boli kľúčovou hnacou silou demonštrácií, sú väčšinou pod dozorom vo svojich kláštoroch.

V nedeľu povolala junta do Rangúnu junta ďalšie vojenské a policajné posily, takže počet členov bezpečnostných jednotiek vzrástol už na 20.000. Demonštranti sa vzhľadom na presilu neodvážili vyjsť do ulíc. Štátne médiá oznámili, že v krajine bol obnovený pokoj a stabilita a bezpečnostným zložkám sa podarilo "ohľaduplne a s použitím minimálnej sily" potlačiť protivládne protesty.

Mjanmarskí vojenskí vládcovia však urobili aspoň jeden nečakaný ústupok, keď dovolili vyslancovi OSN Ibrahimovi Gambarimu, stretnúť sa s vodkyňou opozície a nositeľkou Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, ktorú držia v domácom väzení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu