Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Drsného tréningu afganskej armády: Američania zlyhávajú, takto sa nikdy neubránia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook)

KÁBUL - Čo nevidieť opustia Afganistan vojaci z NATO a kontrolu nad krajinou prevezme domáca armáda. Ibaže je tu malý problém. Video, ktoré zverejnil americký vojak napovedá, že tréning ozbrojených síl, nie je ani zďaleka na konci. Vojaci sa majú ešte čo učiť.

Koniec roka sa blíži a nevyzerá to tak, že by afganská armáda bola prebrať kontrolu nad vlastnou krajinou. Aspoň nie zo záberov, ktoré zverejnil americký vojak.

Na záberoch vidno, ako pri rozcvičke, nie sú vojaci schopní dodržať jednoduchý rytmus a synchrónne cvičiť. Sám vojak o tom trochu zavtipkoval, keď napísal:

"Keď sa ma ľudia pýtajú, aké je to trénovať afganskú alebo irackú armádu, je naozaj ťažké odpovedať," napísal k videu americký vojak Richard Turner. Video zavesil na sociálnu sieť a predčilo všetky očakávania.

Afgánska armáda

Okamžite sa pod videom rozvírila vtipná diskusia. "Vyzerá to, ako keby tancovali," napísal diskutujúci. "Problém bude asi v tom, že nevedia po anglicky," dodal zase iný.

Vojaci sa z Afganistanu pomaly sťahujú

Ukončenie operácie ISAF je naplánované na koniec roka. Po tomto termíne by malo NATO v Afganistane pôsobiť v podpornej misii s názvom Resolute Support, do ktorej sa zapojí aj Slovensko. Do novej misie by sme mali posielať po 65 vojakov v dvoch rotáciách ročne.

Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v operácii ISAF v Afganistane, dnes ukončili operačné úlohy. Zároveň stiahli slovenskú zástavu, ktorá roky viala nad slovenským kempom na základni v Kandaháre. "Svoje pôsobenie v Afganistane práve končí 22. rotácia slovenských vojakov. " povedal šéf rezortu obrany Martin Glváč.

"Operačné úlohy sme úspešne ukončili, za čo by som chcel všetkým úprimne poďakovať. Som hrdý na to, že spoľahlivosť a dôvera v našich vojakov sa stala všeobecne známym pojmom u našich koaličných partnerov, no nezabúdajme že naša misia sa končí naším návratom k útvarom a rodinám, preto aj naďalej zachovajme rešpekt a bezpečnosť až do úplného ukončenia našej operácie," poznamenal vo svojom príhovore veliteľ slovenského kontingentu Zoltán Iboš.

Odchádzajúci afganský prezident Hámid Karzaj dnes v rozlúčkovom prejave napadol Spojené štáty, ktoré obvinil zo zámerného predlžovania vojny v Afganistane. "Afganci sú obeťami zahraničnej vojny na svojom vlastnom území," uviedol Karzaj v poslednom príhovore k zamestnancom svojej administratívy, ktorý odvysielala afganská televízia.

Podľa Karzaja mier v Afganistane nezavládne, pokiaľ si to nebudú želať Spojené štáty, rovnako ako susedný Pakistan. V tejto súvislosti obvinil pakistanskú armádu z toho, že sa snaží ovládať zahraničnú politiku Kábulu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu