Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO vojenského cvičenia u nás: Vojaci NATO majú prekonať našu protivzdušnú obranu!

Cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO Zobraziť galériu (10)
Cvičenie vzdušných síl pod hlavičkou NATO (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Prekonávanie protivzdušnej obrany nasadením taktického letectva, či nácvik vzdušných bojov stíhacími lietadlami. Až 660 vojakov zo 14 členských krajín NATO a dvoch krajín Partnerstva za mier sa v týchto dňoch zúčastňuje na najväčšom medzinárodnom cvičení na našom území MACE XVI. Hlavným cieľom cvičenia je odskúšať spoločné postupy pri plánovaní a nasadení taktického letectva pri prekonávaní protivzdušnej obrany za podmienok rádioelektronického rušenia.

V súčasnosti ide o najťažší spôsob nasadenia taktického letectva v dnešných ozbrojených konfliktoch. Účasť zahraničných jednotiek prispieva aj k dobrému výcviku operátorov protivzdušnej obrany. "Nie je to len výcvik pilotov a leteckých zručností, ale aj protivzdušnej obrany. Myslím si, že je to ďalší dôkaz toho, že vieme robiť takéto veľké cvičenia a zapájame sa tak aj v rámci medzinárodných štruktúr,“ povedal minister obrany Martin Glváč.

"Celú leteckú techniku má na starosti letecká základňa Sliač, veliteľská zložka, kde sú zhromažďované informácie je vo Zvolene a pozemná technika je rozmiestnená vo výcvikovom priestore Lešť. Toto cvičenie má za úlohu prekonávanie našich prostriedkov protivzdušnej obrany, za pôsobenia stíhacieho letectva krajín NATO a lietadlami, ktoré majú na palube rušiče a vykonávajú rušenie signálu,“ uviedol pplk. Andrej Uličný.

Okrem lietadiel Vzdušných síl OS SR sa do cvičenia MACE XVI zapoja aj lietadlá F-16 (Belgicko, Dánsko, Nórsko), DA-20 Falcon (Nórsko), Learjet 40 (Nemecko), RAFALE (Francúzsko), Gripen (Švédsko), EA 18G (USA), C 130J (Dánsko) a Typhoon (Španielsko). Cvičenie MACE XVI sa na Slovensku koná už druhýkrát. Naposledy to bolo v roku 2012. 

Cvičenie NATO

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu