Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Drastické VIDEO zrážky s chodcom: Zabila ho neznalosť, všetci pochybili!

Takto kamera zachytila hrozivú zrážku s chodcom
Takto kamera zachytila hrozivú zrážku s chodcom (Zdroj: YouTube)

VARŠAVA - Mohol žiť. Kamera na palubnej doske poľského autobusu zachytila hrozivú nehodu na priechode pre chodcov v meste Ruda Śląska. Janusz B. (†41) bol už takmer v strede cesty, keď ho zmietol rútiaci sa Nissan. Hoci zrážka vyzerala desivo, chodec podľa dopravného experta mal šancu ju prežiť. Svedkovia mu však neposkytli prvú pomoc a kým sa dostal do nemocnice, bolo už neskoro.

K tragickej nehode, ktorú zachytil objektív kamery nainštalovanej na palubnej doske poľského autobusu, došlo ešte 17. marca na ceste v meste Ruda Śląska. Zábery ukazujú, ako z mestského autobusu na zastávke vystupujú traja cestujúci. Pristúpia k priechodu pre chodcov, pozrú sa doľava či ich šofér autobusu pustí a vstupujú na cestu. Ako prvý ide Janusz B. (41). Keď už je takmer v polovici vozovky, zrazu sa spoza autobusu vyrúti Nissan a naberie ho na kapotu.

Telo štyridsiatnika vyletí do vzduchu ako bábka a dopadá ku krajnici. O 15 minút neskôr prichádza sanitka, ktorá ho vo vážnom stave preváža do nemocnice. Tam však o pár hodín neskôr umiera. Podľa dopravných expertov, ktorí analyzovali video, sa chyby dopustili úplne všetci. "Keď sa chodec pozrel doľava, videl len autobus, ktorý stál a tak vstúpil na priechod. Nepozeral sa však ďalej na cestu," konštatuje pre portál se.pl inšpektor Włodzimierz Mogiła z dopravnej polície v Katoviciach.

Chyby sa dopustil aj vodič Nissanu. "Vodič sa tiež nezachoval tak, akoby mal. Na takomto mieste treba byť mimoriadne opatrný. Domnievam sa, že autobus mal zapnutú smerovku, ktorou naznačoval, že sa plánuje pripojiť do pruhu. Vodič Nissanu tak mal znížiť rýchlosť, no on sa ho naopak rozhodol predbehnúť a ľudí na priechode nemohol vidieť," opisuje osudné chvíle pred zrážkou inšpektor Mogiła.

Stačí málo a môžete zachrániť život

Aby toho nebolo málo, pochybili aj svedkovia, ktorí sa zranenému Januszovi ani nepokúšali pomôcť. Dvojica, ktorá stála tesne pri ňom po zrážke z miesta odišla. Ďalší sa síce so zraneným pokúšali komunikovať, prvú pomoc mu však neposkytli. "Ak sa stanete svedkom nehody, držte zranenému do príchodu záchranárov aspoň hlavu či ruku, aby vedel, že nie je sám. Takéto správanie zachraňuje ľudské životy. Ak je v bezvedomí, mali by mu podať prvú pomoc," vysvetľuje Mogiła. Aj 15 minút, ktoré prešli do príchodu sanitky, mohli Januszovi zachrániť život. Svedkovia ich však nevyužili.

VIDEO nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov a citlivé povahy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu