Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ako Šťabajzna Houlihanová v seriáli M*A*S*H všetkých ohúrila: Takto vyzerá na staré kolená!

Loretta Swit Zobraziť galériu (5)
Loretta Swit (Zdroj: 20th Century Fox)

LOS ANGELES - Seriál M*A*S*H sa teší veľkej diváckej priazni aj medzi Slovákmi. Od jeho nakrúcania ubehli už roky a viacerí protagonisti sa už pobrali na druhý svet. Jednu z nezabudnuteľných postáv - majorku Hulihanovú stvárnila herečka Loretta Swit, ktorá práve dnes oslavuje 86. narodeniny.

Za stvárnenie energickej a prostorekej príslušníčky americkej armády v legendárnom televíznom seriáli  M*A*S*H (1972-1983) bola herečka desaťkrát nominovaná na cenu Emmy, ktorú dvakrát získala (1980, 1982) a štyrikrát ju nominovali na Zlatý glóbus.

Loretta Swit sa narodila 4. novembra 1937 v Passaic v americkom štáte New Jersey. Na hereckú dráhu sa pripravovala štúdiom na Americkej akadémii dramatických umení (American Academy of Dramatic Arts). Následne sa uplatnila ako herečka v zájazdových divadelných spoločnostiach, neskôr účinkovala na Broadwayi.

Po príchode do Hollywoodu v roku 1970 intenzívne spolupracovala s televíziou. Úlohu, ktorá ju preslávila po celom svete, dostala v roku 1972. Rola majorky Margaret Houlihanovej, vrchnej sestry poľnej americkej nemocnice v televíznom seriáli  M*A*S*H (1972-1983), spravila z Loretty Swit nielen známu herečku, ale aj idol krásy. V seriáli účinkovala celých 11 rokov. Jedinými dvoma hercami, ktorí sa objavili v prvej aj v poslednej časti boli práve Loretta Swit a Alan Alda.

Loretta Swit a Dennis Holahan
Zobraziť galériu (5)
Loretta Swit a Dennis Holahan  (Zdroj: 20th Century Fox)

Ako Šťabajzna Houlihanová v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: 20th Century Fox)

Priazeň divákov si Swit získala šarmom, svojou komediálnosťou aj všestrannosťou. Na konte má niekoľko filmových úloh, medzi inými si zahrala v snímkach Race with the Devil (Závod s diablom, 1975), Beer (Pivo, 1985), Whoops Apocalypse (Bláznivá apokalypsa, 1988), Forest Warrior (Zálesák, 1996) alebo Beach Movie (Plážoví frajeri, 1998). Svoj spevácky a tanečný talent predviedla vo varietných televíznych programoch.

Striktná vegetariánka sa dlhé roky angažovala v organizáciách na ochranu zvierat. Spolupracovala napríklad s centrami na záchranu živočíšnych druhov, ktorým hrozí vyhynutie. Je tiež autorkou publikácie o vyšívaní A Needlepoint Scrapbook (1986), ilustrovala detské knihy a vytvorila aj vlastnú kolekciu šperkov.


Hviezda s menom Loretty Swit žiari na Hollywoodskom chodníku slávy (Hollywood Walk of Fame) od roku 1989.

Loretta Swit na fotografii z leta 2021.
Zobraziť galériu (5)
Loretta Swit na fotografii z leta 2021.  (Zdroj: profimedia.sk)

Takto vyzerala Loretta Swit v lete 2022.
Zobraziť galériu (5)
Takto vyzerala Loretta Swit v lete 2022.  (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Loretta Swit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu