Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stano Král bol horší ako Monk: Fóbie, rituály a potom... VÁŽNE DEPRESIE!

Stano Král Zobraziť galériu (4)
Stano Král (Zdroj: RTVS)

NITRA - Už ako dieťa bol hypochonder, potom sa u neho prejavila napríklad fóbia z nečistoty, neskôr aj obsedantno-kompulzívna porucha. Nakoniec bol Stano Král pre vážne depresie hospitalizovaný na psychiatrii.

Stanislav Král sa narodil 29. novembra 1960 v dedinke Kostolište na Záhorí, kde vyrastal spolu so starými rodičmi, rodičmi a sestrou Jankou. Neskôr sa rodina presťahovala do Malaciek.

Galéria: Stano Král

Na základnej škole i gymnáziu bol žiakom so samými jednotkami, často vystupoval na recitačných a klavírnych súťažiach. Klavír študoval 11 rokov a ako štrnásťročnému mu odporúčali štúdium klavíra na konzervatóriu. On sa však rozhodol pre gymnázium. Láska k hudbe ho priviedla k pop-music a stal sa členom hudobnej skupiny Tenor, ktorá sa tešila veľkej popularite najmä na Záhorí. Počas pôsobenia v skupine sa okrem hry na klávesy venoval aj spevu.

Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Hneď od prvého ročníka bol o neho veľký záujem, nakrúcal jednu inscenáciu za druhou. Žiadaný bol najmä ako rozprávkový princ. Po odslúžení vojenskej služby vo Vojenskom umeleckom súbore sa venoval najmä činohre, účinkoval vo viacerých divadlách - v Divadle Andreja Bagara (DAB) Nitra, na Novej scéne v Bratislave a v Slovenskom národnom divadle (SND).

Stano Král a Anna Javorková
Zobraziť galériu (4)
Stano Král a Anna Javorková  (Zdroj: RTVS)

Vytvoril celý rad dramatických postáv napríklad v hrách Smútok pristane Elektre, Zimná rozprávka, Dvaja, Noc na zamrznutom jazere, Proso, Reflexy, Kráľ Ubu, Fiescovo sprisahanie, Perníková bábika, Čierna komédia alebo Rómeo a Júlia. Ako muzikálový herec sa výborne uplatnil vo veľkých tituloch z celosvetovej produkcie, ako sú Pomáda, Kráľ Dávid, Fidlikant na streche, Pokrvní bratia, Hriešny tanec či Madame de Pompadour. Naposledy ho mohli diváci vidieť tento rok na jar v premiére muzikálu Turandot na Novej scéne v Bratislave.

Mimoriadne bohatá je jeho televízna filmografia. Nakrútil viac než 100 televíznych inscenácií, rozprávok a zábavných programov. Herecký talent predviedol napríklad v historickej dráme Profesor na bielom koni (1984), v trojdielnej inscenácii Cesta životom (1984), vo filme Tá tajovská voda mútna (1987) mapujúcom život klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora Tajovského alebo v rozprávkach Čarovné kresadlo (1990) a Dúhová cesta (1991). Vo filme Dubček (2018) stvárnil československého prezidenta Gustáva Husáka.

Stano Král bol horší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Forum film)

Zahral si aj v seriáloch Štúrovci (1991), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Dr. Dokonalý (2012), Búrlivé víno (2012), Kolonáda (2013), Superhrdinovia (2014), Sestričky (2018) a v historickej minisérii Mária Terézia (2019).

Stano Král je známy aj vďaka svojmu nezameniteľnému hlasu. Daboval v populárnych seriáloch Priatelia (1994), Ally McBealová (1997) či Dva a pol chlapa (2003) a tiež prepožičal svoj hlas hollywoodskym hereckým hviezdam napríklad vo filmoch Mission: Impossible (1996), Vanilkové nebo (2001), Piráti z Karibiku (2003), alebo Továreň na čokoládu (2005).

V minulosti si ale prešiel veľmi náročným obdobím. Odmalička bol hypochonder a neustále sa zásoboval liekmi. Potom si všimol, že mu vadia rôzne pachy a pridala sa aj fóbia na nečistoty. Ako kedysi prezradil pre Hospodárske noviny, uvedomoval si, že to hraničí s poruchou a neustále to gradovalo. 

Stano Král bol horší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

V byte udržiaval sterilnú čistotu, na návštevách si utieral taniere a príbory, do hotelov si brával vlastnú posteľnú bielizeň. A potom prišla takzvaná obsedantno-kompulzívna porucha, ktorá je spojená s nutkavým správaním. „Keď som odchádzal z bytu, tak som musel šesťkrát skontrolovať každý vypínač svetla, trikrát vytiahnuť šnúru zo zásuvky, skontrolovať gombíky na sporáku. Odrazu namiesto piatich minút som z domu odchádzal aj o päťdesiat. Podobné rituály mi pribúdali,” prezradil s tým, že svoj význam pre neho mali aj značky na autách. „Keď na značkách mali šestky a deviatky, nechal som sa predbehnúť. Už som sa blížil k hlavným problémom. To som už nevedel jesť ani z vlastných tanierov a vlastnými príbormi. Musel som všetko vyhodiť a nechal som si len jeden tanier a príbor,” opísal herec. 

Nakoniec skončil s vážnymi depresiami na psychiatrii. „Všetko sa mi začalo úplne rúcať, človek sa úplne prepadá a prepadne sa do čiernej diery a chce zomrieť. Vtedy máš pocit, že si nepomôžeš. Ako veľmi dobré východisko som si predstavoval, že budem mŕtvy,” šokoval v minulosti svojimi slovami pre Plus 1 deň. Do formy sa dostal po roku terapie a podarilo sa mu znížiť aj počet fóbií. 

Viac o téme: Stano Král
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu