Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Osudné zdržanie: Slávna česká herečka nestihla zachrániť dcéru... Spáchala samovraždu!

Stella Zázvorková Zobraziť galériu (4)
Stella Zázvorková (Zdroj: CT)

PRAHA - Za kolegu Miloša Kopeckého bola herečka Stella Zázvorková vydatá len približne rok. Stihla sa im narodiť dcéra, no tragicky o ňu prišli. V puberte sa viackrát demonštratívne pokúsila siahnuť si na život. Vždy ju matka stihla zachrániť, až raz...

Stella Zázvorková sa narodila 14. apríla 1922 v Prahe do rodiny uznávaného architekta a módnej návrhárky. Vyštudovala nižšie gymnázium a taktiež navštevovala anglickú internátnu školu. V oblasti divadelného umenia sa v rokoch 1939 - 1940 vzdelávala na hereckej škole Emila Františka Buriana.

Galéria: Česká herečka Stella Zázvorková

Po štúdiách účinkovala v Pražskom detskom divadle Míly Mellanovej (1941 – 1944) a krátky čas pôsobila aj v experimentálnom divadle Větrník. V roku 1946 získala angažmán v Divadle satiry, kde pôsobila do roku 1948. Objavila sa aj na doskách Realistického divadla (1949 – 1950) a päť rokov strávila v Armádnom umeleckom divadle. V roku 1955 sa stal vedúcou osobnosťou Divadla satiry, neskôr premenovaného na Divadlo ABC, Jan Werich. Práve on umožnil začínajúcej herečke začleniť sa do tohto súboru. Divadlo ABC sa v roku 1962 stalo súčasťou Mestských divadiel pražských, kde Zázvorková pôsobila až do roku 1990.

Divákov na scéne zaujala napríklad ako speváčka Tornado Lou v komédii Limonádový Joe či svadobná dohadzovačka Tekla v ruskej klasike Nikolaja Gogoľa s názvom Ženba. V role Elizabeth nechýbala v inscenácii Těžká Barbora od autorskej trojice Voskovec–Werich–Ježek. Publikum zabávala aj ako bohatá Vdova Mastílková v hre Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. V úlohe Pani Boylovej nechýbala v divadelnej detektívke Pasca na myši  a zažiarila aj v inscenácii Milá máti, drahá dcero, v ktorej zosobnila panovníčku Máriu Teréziu. Za stvárnenie cisárovnej dostala Cenu Thálie 2000.

Osudné zdržanie: Slávna česká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Či na javisku, alebo aj pred kamerou sa Stella Zázvorková predstavila v množstve úloh obyčajných žien z ľudu, ktoré však vďaka jej hereckému majstrovstvu ostali navždy zapísané v dejinách českej kinematografie. Vystriedala úlohy prostorekých hrdiniek, klebetníc, hašterivých manželiek, nepríjemných úradníčok, ale aj elegantných žien, láskavých matiek či babičiek.

Po prvýkrát sa objavila vo filme Šťastnou cestu (1943), v ktorom stvárnila predavačku. Český režisér Bořivoj Zeman ju obsadil do legendárnej komédie Anděl na horách (1955) a ako žena ľahkých mravov sa predviedla vo vojnovej komédii Dobrý voják Švejk (1956). Známa je aj z komédii Tři chlapi v chalupě (1963), Až přijde kocour (1963) či Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964). Nezabudnuteľná je jej postava milovníčky králikov z filmu Dívka na koštěti (1971) alebo docentky Mráčkovej zo snímky Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974).

Medzi významné komédie, v ktorých účinkovala patria aj Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976) a Což takhle dát si špenát (1977). Zahrala si aj v legendárnych seriáloch ako Chalupáři (1975), Nemocnice na kraji města (1977), Arabela (1980), Arabela se vrací (1993) a predstavila sa aj vo filme Co je doma, to se počítá, pánové (1980). Vážnejšej úlohy sa zhostila v oscarovej snímke Kolja (1996) a nechýbala ani v kultovom filme Pelíšky (1999). Zažiarila i v tragikomickom príbehu Babí léto (2001), ktorý jej vyniesol Českého leva (2001) za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. V posledných rokoch života si zahrala vo filmoch Na psí knížku (2002), Román pro ženy (2004), Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005).

Stella Zázvorková
Zobraziť galériu (4)
Stella Zázvorková  (Zdroj: Space Films)

 V roku 2001 dostala Cenu Thálie za celoživotné dielo v oblasti činohry a druhého Českého leva za dlhoročný umelecký prínos českému filmu si odniesla v roku 2004.

Stella Zázvorková sa vo svojom živote stala matkou len raz. Približne rok bola vydatá za hereckého kolegu, známeho sukničkára Miloša Kopeckého, a z tohto manželstva vzišla dcéra Jana. Tá sa v období puberty akoby nevedela zmieriť s tým, že je dcérou slávnych a zaneprázdnených rodičov.   

Zrejme preto, že na seba chcela upriamiť ich pozornosť, sa údajne viackrát pokúsila siahnúť si na život. Vždy ale len tak, aby matku vystrašila. V jeden osudný deň sa však jeden z takýchto pokusov skončil tragicky. Jana si vraj všetko vypočítala tak, aby ju mama v poslednej chvíli našla, keď príde domov z divadla. Zapla plyn a čakala. No v ten večer sa známa herečka zdržala v divadle ešte dve hodiny po skončení predstavenia. 

Keď prišla Zázvorková domov, naskytol sa jej hrozný pohľad. Svoju milovanú dcéru našla mŕtvu. Pochovala som v sebe všetky tie zbytočné pochmúrne myšlienky na minulosť. Ako šiel život, tak som sa s tým zmierila,” povedala po rokoch herečka. A hoci sa na nezáujem mužov nemohla sťažovať, už nikdy sa nevydala a ani nemyslela na to, aby mala ďalšie deti.  

Jedna z najväčších českých komičiek zomrela 18. mája 2005 v Prahe.  

Osudné zdržanie: Slávna česká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: CT)

Viac o téme: Stella Zázvorková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu