Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Anna Polívková je celý otec: Aha, ako vyzerala jej babička!

Jiřina Steimarová Zobraziť galériu (8)
Jiřina Steimarová (Zdroj: NFA)

PRAHA - Rodičia Anny Polívkovej - Evelyna Steimarová a Bolek Polívka - sú obaja herci. A tomuto remeslu sa venovala aj jej stará mama z matkinej strany. Dnes si pripomíname 106. výročie narodenia Jiřiny Steimarovej.

Jiřina Steimarová sa narodila 24. januára 1916 a pochádzala zo slávneho českého hereckého rodu. Jej starým otcom bol plzenský principál Vendelín Budil a otcom rovnako slávny herec Jiří Steimar. Herecké remeslo po nej okrem detí, syna Jiřího Kodeta a dcéry Evelyny Steimerovej, prevzali aj vnúčatá, herečky Barbara Kodetová a Anna Polívková.

Anna Polívková je celý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ND)


Steimarová sa presadila v činohre, opere aj na striebornom plátne. Na javisko Národného divadla sa prvýkrát postavila ako 16-ročná a čoskoro sa stala detskou hviezdou. Od roku 1933 tu pôsobila celých 19 rokov.

"V živote to ale nemala ľahké, počas socializmu jej na pár rokov zakázali hrať a neskôr musela hrať aj to, čo nechcela, pretože sa musela starať o tri malé deti," povedala kedysi jej dcéra Evelyna Steimarová. Jiřinu Steimarovú vedenie prvej českej scény začiatkom 50. rokov minulého storočia prepustilo, pretože jej vtedajší manžel odišiel za hranice. Nové zamestnanie si našla v Hudobnom divadle v Karlíne.

Anna Polívková je celý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Plagát k filmu Irčin románek)


Steimarovú poznali aj filmoví diváci, zahrala si vo viac ako štyroch desiatkach filmových a televíznych snímkach. Debutovala už v roku 1932 vo filme Malostranskí mušketieri, naposledy rolu obsadila v roku 1989 Irena Pavlásková vo svojom Čase sluhov. Posledných 20 rokov svojho života sa Steimarová venovala vyučovaniu herectva.

Steimarová zomrela 7. októbra 2007 vo veku 91 rokov v Prahe.

Anna Polívková je celý
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Jiřina Steimarová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu