Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Známy český herec: Hneď jej siahol na prsia a... Sex na lesnej ceste!

Petr Haničinec Zobraziť galériu (4)
Petr Haničinec (Zdroj: ČT)

PRAHA - Skvelý herec, ale aj milovník žien. Petr Haničinec bol ženatý štyrikrát a vzťah s jeho poslednou manželkou začal okamžite intímnymi dotykmi. A ani jeden z nich nemal problém o tom hovoriť...

Petr Haničinec sa narodil 15. septembra 1930 v Pardubiciach a na želanie svojho otca, poštového úradníka, začal študovať na Učiteľskom ústave v Chrudimi, neskôr pokračoval na gymnáziu v Trutnove.

Potom však utiekol z domu a živil sa ako klavirista. Keď sa však začal Haničinec venovať herectvu, hru na klavíri celkom zanechal. Prihlásil sa na Štátne konzervatórium, ktoré sa počas jeho štúdia (1949 – 1953) zmenilo na Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU).

Galéria: Petr Haničinec


Po skončení štúdia prešiel viacerými divadlami. Najdlhšie počas svojho profesionálneho života pôsobil v Divadle na Vinohradech (1962 – 1999). Venoval sa tiež umeleckému prednesu a práci pre rozhlas.

Na filmovom plátne sa prvý raz objavil v roku 1955 ako vojak v dobrodružnom filme Ztracená stopa režiséra Karla Kachyňu, a tiež ako vidiečan v snímke Z mého života - životopisný príbeh o Bedřichovi Smetanovi nakrútil Václav Krška. Objavil sa vo filmovej podobe známeho Jiráskovho románu Proti všem (Otakar Vávra, 1956) či vo filme Tam na konečné režisérskej dvojice Ján Kadár - Elmar Klos (1957).

Petr Haničinec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Už od 60. rokov sa však Petr Haničinec začal venovať najmä televíznym inscenáciám a seriálom. O nárast jeho popularity sa zaslúžila práve jedna z titulných úloh v normalizačnom seriáli Žena za pultem (1977). Haničinec tu stvárnil tolerantného a dobráckeho nápadníka hlavnej hrdinky, rozvedenej predavačky Anny Holubovej, (Jiřina Švorcová), ktorý si musel trpezlivo získavať priazeň jej detí zafixovaných na predošlého manžela (Josef Langmiler). Práve táto rola zaradila Haničinca do kategórie "sympaťákov" a nejeden divák a najmä diváčka mu vtedy držali palce.

Nasledovali ďalšie diela socialistickej televíznej produkcie v podobe seriálov Inženýrská odysea či Okres na severu. V roku 1980 ho do filmu Kotva u přívozu obsadila režisérka Marie Poledňáková. Dramaticky prepracovanejšiu postavu chovateľa koní si Haničinec zahral v roku 1982 v seriáli Dobrá voda. Takisto ho diváci mohli vidieť v seriáloch Synové a dcery Jakuba Skláře (1986), alebo Cirkus Humberto (1988).

Haničinca preslávili aj detské projekty Jája a Pája, Kubula a Kuba Kubikula, či večerníček Tuláček, ku ktorému nahovoril doprovodné slovo. Objavil sa napríklad vo filme Čas sluhů Ireny Pavláskovej (1989), v seriáloch Dobrodružství kriminalistiky (1991) či Hříchy pro diváky detektivek (1995). O tom, že napriek "škatuľke" dramatického herca nechýbal Haničincovi ani zmysel pre humor, presvedčilo divákov jeho účinkovanie po boku Tomáša Hanáka či Davida Vávru v televíznej recesii Tuzemský konzumní (1993). Naposledy si v roku 1999 zahral v televíznom filme Františka Filipa Ortel nakrútenom podľa prózy Friedricha Dürrenmatta a v roku 2004 sa objavil v seriáli Agentura Puzzle.

Petr Haničinec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Petr Haničinec sa venoval aj dabingu, diváci si ho pamätajú napríklad z historického seriálu Já, Claudius. Najznámejšia postava, ktorej prepožičal svoj hlas, je však vyšetrovateľ Columbo z rovnomenného detektívneho seriálu – hoci neskôr väčšinu dielov nadaboval Dalimil Klapka, keďže Petra Haničinca v tom čase sužovali zdravotné problémy (okrem iného dôsledky vážnej autonehody v decembri 1995 a mozgová príhoda v roku 2001).

Petr Haničinec zomrel po dlhom boji s chorobou 7. novembra 2007 vo svojom dome v Bratroviciach pri Kladne. Herec bol štyrikrát ženatý, má dve deti. 

So štvrtou manželkou Radkou sa spoznal vďaka seriálu Dobrá voda, ktorý sa točil aj v okolí, kde bývala. Napísala mu list a potom sa stretli. „Peťo si na mňa siahol, bol rád, že mám štvorky. Pozval ma na výlet do lesíka,” povedala pred pár rokmi pre Blesk. A práve tam došlo k prvému sexu. „On neskôr začiatok našej lásky nazval po svojom: krásne prefiknutie na lesnej ceste. To ma vtedy naštval. Bolo to ale naše prvé rande a už sme zostali spolu. A neľutujem,” dodala. 

Petr Haničinec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČT)

Viac o téme: Petr Haničinec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu